Tieto potraviny do chladničky nedávajte!

Čo urobíte ako prvé, keď sa vrátite domov z nákupu? Zrejme vyložíte všetky potraviny a mnohé z nich putujú do chladničky. Bohužiaľ aj také, ktoré tam nemajú čo robiť.

  • Poznáte všeobecné zásady?

Aj skladovanie potravín v chladničke má svoje pravidlá. Na spodku chladničky, kde je vyššia teplota, sa v boxoch skladuje ovocie a zelenina. V strede chladničky sa teplota pohybuje okolo 5 stupňov Celzia a tu je dobré skladovať mlieko, mliečne či mäsové výrobky. Ak sem dávate aj čerstvé mäso, dajte pozor, aby neprišlo do kontaktu s ostatnými potravinami. Môže ich kontaminovať baktériami. No a do chladničky niektoré potraviny nepatria vôbec, hoci ich tam s obľubou dávame v domnienke, že dlhšie vydržia. Opak je pravdou. Ktoré sú to?

  • Rajčiny, paprika a uhorky

Rajčiny sú jednou z najčastejšie skladovaných potravín v chladničke. Je to však chyba. Ak ich budete umiestňovať do chladničky, stratia svoju typickú chuť a tiež rýchlejšie podliehajú skaze. Ideálnym miestom je komora, kde môžu ešte pokojne dozrievať. V letných mesiacoch k paradajkám do chladničky pridávame aj uhorky a papriku. Aj tejto zelenine však prospeje, ak bude uložená na tmavom mieste niekde v komore.

  • Cibuľa a cesnak

Cesnak a cibuľa sú stále viac preferované kvôli svojim pozitívnym účinkom. Ak ich však umiestnite do chladničky, rýchlejšie splesnivejú, budú mäkké, nasaté vlhkosťou, teda nepoužiteľné. Cesnak začína v chlade rýchlo klíčiť. Doprajte im radšej chladnejšie a vzdušné miesto. Potom potešia vaše chuťové poháriky a môžete z nich čerpať aj veľa zdravotných benefitov.

  • Chlieb a pečivo

Nie je veľa tých, ktorí by dávali chlieb a pečivo do chladničky, ale nájdu sa aj výnimky. Ak chlieb nespotrebujete, dajte ho do mrazničky. Chlieb a pečivo, určené na konzumáciu, skladujte v hliníkových alebo drevených chlebníkoch, ktoré sú na to uspôsobené. Nedávajte ich do mikroténových či igelitových vreciek, rýchlo splesnivejú.

  • Citrusové plody

Hoci pochádzajú z tropických krajín, s radosťou ich dávame do chladničky. Ony tam však nepatria! Na tmavom mieste pri izbovej teplote vám vydržia oveľa dlhšie.

  • Zemiaky

Pre zemiaky je ideálne chladnejšie a hlavne vzdušné miesto. Môžete ich dať do komory napríklad do papierovej tašky alebo dierovaného vreca. Ak sa rozhodnete pre chladničku, uškodí to ich chuti i konzistencii.

  • Med

Ak máte radi skryštalizovaný med, potom ho môžete mať pokojne v chladničke. Naopak, ak chcete, aby čo najdlhšie vydržal v tekutej forme, majte ho napríklad v komore.

  • Melón

Chuť chladeného melóna je v lete na nezaplatenie. Lenže, ak ho máte v chladničke, strácajú sa z neho antioxidanty. Ak chcete, aby si udržal maximum živín, majte ho na chladnejšom mieste v byte alebo dome.