Tieto jedlá vás osviežia i hydratujú

V horúcich dňoch je nevyhnutné dodržiavať správny pitný režim. Na jeho pokrytie sú vhodné najmä pramenitá voda, minerálne vody vhodné na dennodenné pitie, bylinkové čaje, riedené ovocné a zeleninové šťavy. Pomôcť organizmu doplniť tekutiny môžu aj niektoré jedlá.

Uhorky
Môžete si ich so sebou zobrať kamkoľvek, teda napríklad do práce či na kúpalisko. V lete sú neodmysliteľnou súčasťou zdravých zeleninových šalátov. Tento chutný druh zeleniny obsahuje prevažne vodu, ale tiež viaceré živiny, ako napríklad vitamíny C, A, K, skupiny B. Nemožno zabudnúť na vlákninu, ktorá napomáha správnemu tráveniu. Konzumácie uhoriek sa netreba báť ani v prípade, že chudnete, pretože sú chudobné na kalórie. Sto gramov uhoriek obsahuje iba 15 kcal.

Melón
Melón je nielen osviežujúci, dokonale hydratujúci, ale nachádza sa v ňom aj kvantum prospešných látok. V horúcich dňoch sa človek vo zvýšenej miery potí a z tela sú vylučované mnohé minerály. Doplniť ich do organizmu možno aj konzumáciou červeného melóna, ktorý je bohatý na draslík, horčík, vápnik i sodík. Okrem toho je melón zásobárňou viacerých vitamínov: C, A, skupiny B. Za zmienku stojí aj lykopén, ktorý má schopnosť chrániť pokožku i pred škodlivým slnečným žiarením.

Kapusta
Kapusta je ďalšou výbornou ingredienciou do šalátov, ktoré v letných dňoch príjemne osviežia. Je nabitá vitamínmi A, C, K a skupiny B. Nemožno zabudnúť na prospešnú vlákninu, ktorá človeka zasýti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Z kapusty a ďalších druhov listovej zeleniny možno pripraviť aj chutné a osviežujúce nápoje.

Jablká
Jablká by v našom jedálničku rozhodne chýbať nemali. Obsahujú mnoho prospešných látok, ktoré prospievajú zdraviu kardiovaskulárneho traktu, sú prevenciou proti civilizačným ochoreniam a podporujú činnosť imunitného systému. Ak hľadáte niečo, čo vás osvieži i zasýti (jablká sú bohaté na vlákninu), doprajte si šťavnaté jablko.

Citrón
Citrón je zásobárňou mnohých živín, a to hlavne vitamínov A i C, ale aj skupiny B. Z minerálov sú zastúpené draslík, horčík, zinok a ďalšie. Citrón je výbornou voľbou na doplnenie chýbajúcej energie i na odstránenie bolestí hlavy. Ak vám nechutí čistá voda, môžete ju dochutiť citrónom, ktorý doplní do organizmu dôležité látky.

Z citróna a ďalších ingrediencií si tiež môžete pripraviť doma osviežujúci ľadový čaj. Na jeho prípravu potrebujete: 1 vrecúško zeleného čaju, 1 plátok citróna, kúsok zázvoru, niekoľko lístkov mäty a 1 plátok uhorky. Najskôr si klasickým spôsobom uvarte zelený čaj a nechajte ho lúhovať. Prelejte ho do fľaše, pridajte ostatné ingrediencie a dajte do chladničky. V prípade potreby doslaďte stéviou.

-m-