Tieto jedlá na raňajky nejedzte

Raňajkujete každý deň? Robíte dobre, pretože prvé jedlo dňa je veľmi dôležité na naštartovanie metabolizmu i ďalšie fungovanie počas dňa. Avšak nie každý pokrm je na raňajky ten správny. Čomu sa radšej vyhnúť, ak sa chcete stravovať zdravo?

  •  Sladké cereálie a müsli

Veľakrát sa nám snaží reklama nanútiť to, čo v skutočnosti pre nás až také prospešné nie je. Ako príklad môžeme uviesť cereálie a sladké müsli, v ktorých sa neraz nachádza veľké množstvo cukru a presladeného sušeného ovocia. Výnimkou nie je ani obsah trans-mastných kyselín, hlavne ak sa jedná o pražené müsli. Preto si vždy dôsledne prečítajte etiketu cereálií, ktoré si dávate do nákupného košíka.

  • Džúsy

Tu platí, že nie je džús ako džús. Ak si doma pripravíte čerstvú ovocnú šťavu, urobíte najlepšie. Ak si džúsy kupujete v obchode, siahnite po tých, ktoré sú uložené v chladiacich boxoch. Inak vám hrozí, že hneď ráno prijmete veľké množstvo pridaného cukru i konzervačných látok.

  • Cereálne tyčinky

Aj v tomto prípade si treba dôsledne prečítať etiketu, pretože mnohé cereálne tyčinky sú plné zbytočných kalórií, pridaného cukru, trans-mastných kyselín, dochucovadiel a konzervačných látok.

  • Šišky, sladké šatôčky, záviny, čokoládové rožky a pod.

Raňajky v podobe sladkého pečiva sú síce veľmi chutné, ale aj nezdravé. Spôsobujú prudké výkyvy krvného cukru, čo môže v dlhodobom horizonte viesť k inzulínovej rezistencii či metabolickému syndrómu. Nehovoriac o tom, že 20 – 30 minút po ich skonzumovaní je človek opäť hladný.

  • Biely chlieb a pečivo

Aj v tomto prípade sa jedná o potravinu, ktorá obsahuje iba veľmi málo výživných látok a dokáže prudko zamávať s hladinou krvného cukru. Preto je lepšie siahnuť po kvalitnom celozrnnom pečive.

  • Ochutené jogurty

Jogurt na raňajky je skvelou voľbou, pokiaľ sa bavíme o bielych jogurtoch, ktoré neobsahujú žiadne sladké zložky. Skúste si niekedy prečítať etiketu jogurtu, ktorý bežne jete. Budete prekvapení. Možno tam nájdete množstvo pridaného cukru, dochucovadiel a konzervačných látok. Nezabúdajte, že aj pri jogurtoch platí, že čím menej položiek je zastúpených v obsahu produktu, tým lepšie.


-w-