Tieto diéty nikdy neskúšajte!

Každý z nás niekedy v živote držal diétu. Výsledok? Frustrácia, postupné dostavenie sa jojo efektu a pre niektorých aj ponaučenie, že diéty k štíhlej línii nevedú.

Zaujíma vás, čo všetko sú ľudia ochotní urobiť kvôli štíhlosti? Tu sú diéty, ktoré môžu priniesť stratu hmotnosti, ale za cenu vlastného zdravia a spokojnosti. Z tohto dôvodu sa týmto nezmyselným diétam radšej vyhýbajte:

Master Cleanse (javorová očistná diéta)
Táto diéta vznikla ešte v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Je založená na konzumácii špeciálneho nápoja pripraveného z citrónovej šťavy, javorového sirupu a kajenského korenia. Mala by sa držať 10 až 40 dní. Jej cieľom bolo očistiť organizmus od toxínov a, samozrejme, schudnúť. Jednoznačnými negatívami tohto diétneho režimu je deficit dôležitých látok v tele, únava, slabosť, bolesti hlavy a zápcha.

Grapefruitová diéta
Grapefruitová diéta je založená na konzumácii polovice grapefruitu pred každým jedlom. Ak človek nemá k dispozícii grapefruit, môže vypiť i džús. Dôležité však je, aby denný energetický príjem nebol väčší ako 800 kalórií (pričom vo väčšine prípadov platí, že pri rozumnom chudnutí by nemal človek denne prijať menej ako 1500 kalórií)

Konzumácia vatových tampónov
K týmto praktikám sa uchyľujú mnohé modelky, ktoré sa snažia udržať si chorobne vychudnutú postavu. Podstata tejto diéty spočíva v konzumácii vatových tampónov, ktoré sú namočené v ovocnom džúse, limonáde alebo inom nápoji. O jej nebezpečenstve niet pochýb. Podvýživa, udusenie, problémy s tráviacim traktom a pod.

Dojčenská výživa
Táto diéta je založená na konzumácii malého množstva potravín vo forme dojčenskej výživy (pyré, kašičky). Človek, ktorý drží túto diétu, môže jesť aj desaťkrát denne, ale minimálne množstvá pokrmu. Hlavným rizikom tejto diéty je nedostatok bielkovín, ktoré sú pre zdravie organizmu kľúčové. Môže tiež dôjsť ku strate svalovej hmoty, ktorá je zárukou dobre fungujúceho metabolizmu.

Kapustová diéta
Kapustová diéta je stále populárna aj u nás. Je založená na neobmedzenej konzumácii kapustovej polievky, pripravenej podľa špeciálneho receptu. Nebezpečenstvá tejto diéty sú podobné ako pri iných nezmyselných diétach: nedostatok živín v organizme, problémy s trávením, pleťou či vlasmi.

Ako spoľahlivo schudnúť?
Jedinou a bezpečnou cestou ku štíhlej línii je trvalá úprava životného štýlu. To znamená, že treba ozdraviť jedálny lístok, viac sa hýbať, naučiť sa zvládať stres, dostatočne spať a pod.

-m-