Tibetská huba posilní zdravie. Ako kefír pripraviť?
Kefír, pripravený vďaka tibetskej hube, je nabitý vlákninou, vitamínmi, minerálmi a navyše má nízky obsah kalórií.
Viete, ako sa tibetská huba dostala do Európy? Údajne za to môže poľský profesor, ktorý sa počas pobytu v Indii liečil na rakovinu pečene. Po niekoľkých rokoch sa vyliečil a ako pozornosť dostal od domácich darček: tibetskú hubu. Odvtedy sa tieto „živé“ zrnká tešia obľube i u nás.
Pri čom všetkom tibetská huba pomôže?
Vo všeobecnosti možno účinky kefíru zhrnúť ako antibakteriálne, protiplesňové a protialergické. Tento mliečny nápoj sa oplatí zaradiť do jedálnička v prípadoch, že trpíte kožnými ochoreniami, máte oslabený imunitný systém, spomalený metabolizmus, ťažkosti s trávením, problémy s premnoženými kvasinkami, vysokou hladinou krvného cukru a cholesterolu. Ďalej tibetská huba prospieva srdcovocievnemu systému, pomáha pri nespavosti a dokonca sa javí aj ako prevencia proti rakovine. Pomáha obnovovať poškodené nervové bunky a zlepšovať kognitívne schopnosti človeka. Navyše zlepšuje náladu a vraj pôsobí aj ako afrodiziakum. Oplatí sa konzumovať ju aj v rámci diéty, pretože dodáva energiu, upravuje činnosť metabolizmu a detoxikuje. Mnohé z uvedených účinkov tibetskej huby boli dokázané, iné vychádzajú zo skúseností národov, ktoré poznajú tibetskú hubu dlhé roky.
Pripravujeme nápoj z tibetskej huby
Základom kvalitného kefíru je tibetská huba. Kde ju kúpiť? Bez problémov ju zoženiete v internetových obchodoch so zdravou výživou. Cena nie je vysoká, postačí vám niekoľko eur. Tiež sa môžete stretnúť s inzerátmi, kde tibetskú hubu ponúkajú zadarmo. Vždy si však treba overiť zdroj.
Ak máte hubu doma, môžete začať s prípravou. Najprv si nachystajte čistý sklenený pohár a mlieko. Siahnite po domácom kravskom mlieku, mlieku z automatu alebo v kvalite bio. Využiť môžete napríklad aj kozie či ovčie mlieko. Potom primerané množstvo huby zalejte mliekom. Zvyčajne platí, že na pohár kefíru treba si 15 g kefírových zŕn. Potom kefír zakryjeme plátenným, alebo bavlneným obrúskom. Ak máte strach, aby sa tam nedostali nečistoty, tak obrúsok upevnite napríklad gumičkou. Následne nádobu nechajte odpočívať 12 hodín pri izbovej teplote. Po uplynutí tejto doby dajte nádobu do chladničky na ďalších minimálne 12 hodín. Platí pravidlo, že čím dlhšie kefír v chladničke necháte, tým bude mať kyslejšiu chuť a bude aj hustejší. Potom kefír premiešajte drevenou alebo plastovou vareškou a preceďte cez sito, v ktorom vám zostanú huby na prípravu ďalšieho kefíru. Nápoj môžete piť samotný alebo ho dochutiť škoricou, vanilkou či zmixovaným ovocím.
-w-