Tento rok varte podľa sezóny. Ako na to, poradí Jamie Oliver

Nová kulinárska show Ročné obdobia Jamieho Olivera štartuje už tento pondelok. Seriál je oslavou udržateľného využitia sezónnych surovín a ponúkne vám praktické tipy na každodenné varenie. Sledujte na TV Paprika od 10. februára každý pondelok o 19:00.

Populárny šéfkuchár Jamie Oliver sa vracia na televízne obrazovky so svojou najnovšou show. Pozýva divákov na cestu plnú chutí, kde namiesto bedekra používa kuchynský kalendár. Prináša rozmanité recepty, ktoré potešia milovníkov mäsa, zeleniny aj tých, ktorí neodolajú sladkým chutiam. Jedno však majú všetky jedlá spoločné: vždy využívajú tie najlepšie suroviny z daného ročného obdobia.

Na jar sa tak môžeme tešiť na kyslú rebarboru, prvé šaláty, bylinky a samozrejme špargľu. Hoci dominujú lokálne európske suroviny, Jamie prináša aj exotické recepty – napríklad kari s jarnou cibuľkou, ktorá vám možno už pomaly rastie v záhone.

V lete nás čaká oslava sladkých červených plodov v podobe kuraťa s paradajkami z jedného pekáča alebo variácie na jahodové dezerty. Možno vás sledovanie týchto dielov inšpiruje, aby ste si včas zasadili tie najdôležitejšie suroviny do svojich záhradách.

Jeseň prinesie okrem osvedčených tekvíc aj tipy na využitie zeleru ako prílohy k mäsu či netradičné hubové pochúťky. Celú sériu potom zavŕšia originálne vianočné chody, ktorými ohúrite aj tú najnáročnejšiu návštevu.

Jarný recept: Cannelloni so špenátom a ricottou

Výdatná a výživná večera, ktorá pritom nie je náročná, a s jej prípravou vám môžu pomáhať aj deti.

Suroviny:

  • 400 g špenátu
  • 800 g konzervovaných rajčín
  • 250 g ricotty
  • 150 g (asi 14 ks) cannelloni
  • 2 x 125 g mozzarelly
  • parmezán
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ citrónu
  • 1 bobkový list
  • ¼ lyžičky muškátového oriešku
  • 15 g čerstvej bazalky
  • panenský olivový olej

Predhrejte rúru na 180 °C. Špenát s kvapkou olivového oleja vložte do veľkej panvice na mierny plameň. Pridajte muškátový oriešok, dochuťte morskou soľou a čiernym korením, prikryte a za občasného miešania nechajte zmäknúť. Potom ho presuňte do misy a nechajte trochu vychladnúť.

Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak roztlačte. Na tej istej panvici rozohrejte kvapku olivového oleja a cibuľu restujte do mäkka. Pridajte paradajky, cesnak a bobkový list. Natrhajte niekoľko lístkov bazalky, nastrúhajte kôru z polovice citróna a nechajte omáčku 20 minút mierne variť, kým nezhustne. Dochuťte soľou a korením.

Zo špenátu vytlačte prebytočnú tekutinu a položte ho na dosku, kde ho nasekáte na menšie kúsky, potom ho vráťte do misy so šťavou.

V miske rozšľahajte vajce a nastrúhajte 2 lyžičky parmezánu. K špenátu pridajte ricottu, vajce a parmezán a dobre premiešajte. Dochuťte podľa potreby.

Do džbánu vložte cukrárske vrecko, prehnite jeho okraje cez okraj a naplňte ho špenátovou zmesou. Pomocou neho naplňte trubičky cannelloni a poukladajte ich do zapekacej misy (20 × 25 cm).

Cannelloni zalejte paradajkovou omáčkou, pridajte natrhané lístky bazalky a väčšinu z nich rozprestrite na povrch. Mozzarellu nakrájajte na plátky, poukladajte na vrch, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a dochuťte.

Pečte 35 – 40 minút, kým vrch nezozlatne a cestoviny nezmäknú (ak začne príliš rýchlo hnednúť, prikryte fóliou). Po upečení nechajte pár minút odstáť, posypte zvyšnou bazalkou a podávajte.

Premiérové diely kulinárskej show Ročné obdobia Jamieho Olivera vysiela TV Paprika každý pondelok od 19:00.