Tempeh: poklad nielen pre vegetariánov a vegánov

Tempeh sa zaraďuje medzi fermentované sójové produkty, ktoré patria k najzdravším na svete. Zároveň je jedným z trendov v oblasti rastlinných bielkovín. Ak radi hľadáte nové a chutné možnosti, ako spestriť jedálniček, tempeh je výbornou voľbou.

Tempeh sa vyrába fermentáciou sójových bôbov. Pôvod má v Indonézii. Vzniká pridaním štartovacej kultúry do sójových bôbov. Milujú ho nielen vegetariáni a vegáni, ale aj športujúci ľudia a milovníci zdravého životného štýlu.

Ak ste ešte tempeh nevyskúšali, máme pre vás niekoľko zaujímavých informácií, ktoré vás presvedčia. Prečo sa oplatí jesť tempeh?


Je nabitý makroživinami i mikroživinami

Tempeh je preslávený ako výborný zdroj bielkovín s pestrým zastúpením esenciálnych aminokyselín, avšak jeho obsah je oveľa pôsobivejší. 100 gramov tempehu obsahuje 192 kcal, 7,6 g sacharidov, 10,8 g tuku a až 20,3 g bielkovín. Je bez cholesterolu a s nízkym obsahom sodíka.

Naopak, bohato je zastúpená meď, mangán, vitamíny skupiny B, horčík, fosfor a železo. V menšej miere vápnik, draslík a zinok.

Obsahuje probiotiká

Tempeh je zdrojom probiotík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie čriev. Pestrosť črevnej mikroflóry a rovnováha medzi dobrými a zlými baktériami je významným ukazovateľom celkového fyzického a duševného zdravia človeka.


Zdroj foto: pixabay.com

Je ľahko stráviteľný

Fermentácia sójových bôbov je zárukou toho, že zložité zlúčeniny v sóji sa rozkladajú a tým pádom sú ľahšie stráviteľné. Ak chcete zaradiť sóju do jedálnička, voľte fermentované sójové produkty, vrátane tempehu.

Znižuje cholesterol

Jete veľa tučného mäsa a vysoko priemyselne spracovaných potravín a trpíte vysokou hladinou cholesterolu? Skúste ich aspoň čiastočne nahradiť tempehom. Ten je zdrojom sójových izoflavónov, ktoré majú schopnosť znižovať cholesterol.

V tomto smere hrá dôležitú úlohu aj niacín. Ten znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a, naopak, zvyšuje úroveň dobrého HDL cholesterolu.

Podporuje zdravie kostí

Pre zdravé kosti je nevyhnutnosťou vápnik, fosfor a meď. Meď môže byť užitočná aj pri hojení zlomenín kostí. Všetky tieto látky sa v slušnom množstve nachádzajú v tempehu.

Môže pomôcť eliminovať príznaky menopauzy

Sójové izoflavóny sa spájajú nielen so znížením hladiny cholesterolu, ale aj zmiernením návalov horúčav. Práve tie sú jedným z typických príznakov menopauzy. S pribúdajúcim vekom sa tiež zvyšuje riziko srdcových chorôb, a teda aj v tomto smere môže pomôcť pravidelná konzumácia tempehu.


Zdroj foto: pixabay.com

Môže mať protirakovinové vlastnosti

Tempeh je zdrojom už niekoľkokrát spomínaných sójových izoflavónov. Tie sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a vznikom civilizačných ochorení. Dokonca existujú štúdie, ktoré potvrdili, že sójové izoflavóny môžu blokovať rast rakovinových buniek.

Je všestranný a chutný

Tempeh je obľúbený aj kvôli svojej jemnej orechovej chuti a všestrannému použitiu. Pridajte ho do šalátov, polievok či cestovín. Nebojte sa ho grilovať, smažiť a ani dusiť. Fantázii sa v tomto smere medze naozaj nekladú.

Mirka

Zdroj foto: pixabay.com