TEKVICOVÝ ŠALÁT SO ŠPENÁTOM A PÍNIOVÝMI ORIEŠKAMI
V tomto šaláte nie je nič, čoho by sa museli obávať ľudia bojujúci s nadváhou a pokojne ním môžete nahradiť hlavné jedlo, keďže je vďaka tekvici a orieškom dostatočne sýty. Pridanou hodnotou je špenát, ktorý obsahuje antioxidanty, vápnik, železo, vitamín A a C, draslík a množstvo ďalších užitočných látok.
Na dvanásť malých porcií potrebujete:
- jednu 1,75 kilogramovú tekvicu
- ½ šálky píniových orieškov
- 200 gramov čerstvého špenátu
- dressing (z ¼ šálky medu, 2 lyžíc balsamica a lyžice olejového oleja, ktorý na niekoľko sekúnd vložíte do mikrovlnky, kým sa med neroztopí)
Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte, kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.
Na panvici 3 minúty pražte píniové oriešky, neustále miešajte. Špenát a tekvicu zamiešajte, posypte orieškami a ochuťte dressingom, soľou a čiernym korením.