Tekvicový olej

 

Ak tento olej nie je súčasťou vašej studenej kuchyne, mali by ste to rýchlo napraviť. Rastlinné oleje ako také, nezaťažujú ľudský organizmus ako živočíšne tuky a dodávajú mu nenasýtené mastné kyseliny. Tekvicový olej je lisovaný za studena, vďaka čomu si zachováva všetky hodnotné látky. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, ako aj minerálne látky draslík, železo, fosfor, vápnik, meď, mangán, zinok, horčík a  veľké množstvo vzácneho selénu, ktorý posilňuje srdce, pôsobí protizápalovo, podporuje pamäť a koncentráciu.
Tekvicový olej je tmavozelenej farby, s chuťou a vôňou po orieškoch. Je ľahko stráviteľný a neobsahuje cholesterol. Znižuje hladinu cholesterolu, chráni cievy pred aterosklerózou, optimalizuje krvný tlak, zlepšuje vzhľad a kvalitu vlasov, pokožky a nechtov, detoxikuje, zlepšuje činnosť prostaty, dokonca lieči sliznicu žalúdka a čriev a stimuluje činnosť ľadvín.
Prvé zmienky o tomto oleji sú z 18. storočia. Tekvicový olej sa musí uchovávať v tmavom a chladnom mieste. Používa sa do šalátov, nátierok a marinád, ale jeho skalní fanúšikovia si vedia vychutnať pár lyžíc aj samostatne.
 
Agáta Galisová