TEKVICOVO-MRKVOVÝ KOLÁČ
Kombinácia tekvice, mrkvy, hrozienok a brusníc je zárukou množstva vitamínov a spolu s celozrnnou múkou i toho, že na zasýtenie stačí malý kúsok tohto koláča. Zároveň netreba pridávať veľa cukru.
Na desať porcií potrebujete:
- ½ šálky polohrubej múky
- ½ šálky celozrnnej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- ¼ lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 bielko
- ½ šálky hnedého cukru
- ½ šálky uvarenej oranžovej tekvice
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice roztopeného masla
- 1 lyžica postrúhanej pomarančovej kôry
- ¾ šálky hrozienok
- ½ šálky nastrúhanej mrkvy
- ⅓ šálky sušených brusníc
- 2 lyžice posekaných vlašských orechov
Rúru predhrejte na 180°. Zmiešajte múky, kypriaci prášok, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Do veľkej misky dajte vajce a bielko, 30 sekúnd miešajte mixérom. Pridajte cukor, tekvicu, olej, maslo, pomarančovú kôru a opäť mixujte, až kým nie je hmota hladká.
Pridajte múkový mix a následne aj hrozienka, mrkvu a brusnice. Postupne lyžicou vylejte na malý plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte orechmi a pečte 25 minút.