Tekvica

Zaraďuje sa do čeľade tekvicovitých a niekedy dosahuje rekordnú hmotnosť, aj vyše 50 kg. Tekvica je jednoročná rastlina, jej pôvod treba hľadať v strednej a južnej Ázii, kde je doteraz veľmi obľúbená nielen na konzumné účely. Z tekvíc sa v strednej Ázii zhotovujú rozličné nádoby, ktoré ľudia využívajú na prenášanie vody alebo oleja. Slúžia aj na úschovu zrna. V Indii pre deti zhotovujú z tekvíc hračky a v Afrike si černosi z tekvíc zhotovujú hudobné nástroje. Z tekvíc sa robia aj strašidelné hlavy vo vnútri so sviečkou.

 
Rastlina, kvety i plody pripomínajú niekoľkonásobne zväčšenú uhorku. Plodom tekvice je bobuľa rozmanitého tvaru - tekvice môžu byť guľovité, uhorkovité, turbanovité, či ozdobné hríbovité. Bývajú rozlične sfarbené a mávajú obyčajne zelenkastú, žltkastú až oranžovú dužinu.
 
Okrem klasických tekvíc, poznáme tekvicu figolistú, muškátovú, indickú, pižmovú, olejnú a špagetovú. Vyzreté olúpané semená tekvice sa priamo alebo po opražení konzumujú sú v nich zastúpené mastné kyseliny, vrátane mnohých nenasýtených kyselín a účinne pôsobia proti črevným parazitom.
Tekvicu pestujeme ako plazivú -odrody Goliáš a Veltruská obrovská, ako kríčkovú obyčajnú - odrody Diamant a hybridné odrody Ambassador, Elite, Zucco a ďalšie. Semená tekvíc vysievame v máji do hniezd po 2-3 semená.
Pestuje sa aj na kraji kompostoviska alebo ako medziplodina v poraste kukurice. Tekvice určené na zber semien necháme úplne dozrieť, konzumujeme radšej menšie tekvice. Čím mladšie použijeme, tým je jemnejšia ich dužina.
 
Tekvica obsahuje až 93 percent vody. Je ľahko stráviteľná, s nízkou energetickou hodnotou. Obsahuje málo vitamínov C, B, provitamín A a niektoré dôležité minerálne látky: vápnik, magnézium, fosfor, sodík, železo. Obsahuje aj dosť vysoké množstvo vlákniny, priaznivo pôsobiacej na tráviaci trakt. Podobne ako uhorka, aj tekvica má silné močopudné účinky.
 
Využitie v kuchyni
 
Menšie tekvice vydržia aj pri izbovej teplote 1-2 týždne, väčšie aj niekoľko týždňov. Mladučké tekvičky môžeme jesť aj so šupkou a s jadierkami. Väčšie tekvice sa olúpu, vyberú sa z nich jadierka. Tekvica sa dá aj mraziť, buď nastrúhaná na hrubom strúhadle a vložená do mikrotenových vreciek, alebo vo väčších kúskoch. Mladé tekvice sa v kuchyni dajú použiť na prípravu šalátov, tekvica sa dá plniť, vyprážať, zapekať. Z tekvíc sa robia prívarky, polievky, aj kompóty alebo v zmesi s iným ovocím ju môžeme použiť na prípravu marmelád.
 
IVONA ĎURIČOVÁ