Ťava, daj mlieko!

Kravské, kozie, ovčie, alebo aj oslie. Ktoré z nich je pre ľudský organizmus prospešnejšie, ktoré je najlacnejšie a ktoré najvzdialenejšie? No predsa ťavie mlieko je v počte ďalekodojných kilometrov zatiaľ jednoznačným víťazom. Čím všetkým sa líši od bežne konzumovaných mliek a prečo by sme ho mali zaradiť do nášho nápojového lístka?

Ťava nielenže znesie na svojom hrbe až dvestokilový náklad a bez vody vydrží viac než týždeň, no popritom všetkom si dovolí dávať aj lahodné, vitamínmi nasýtené mlieko. Schuti sa ho napiť môžu aj alergici, pretože neobsahuje bielkovinové látky ako kazeín a beta-laktoglobulín. Od kravského mlieka sa líši aj vyšším obsahom vitamínu B, C, železa, vápnika a imunoglobulínov, ktoré si poradia s každým cudzorodým “príživníkom“ v tele. Ťavie mlieko obsahuje o 40% menej cholesterolu než mlieko, čo nám dávajú múčiace kravičky, taktiež nie je skúpe na nenasýtené kyseliny a inzulín.

V chladničke vydrží viac než sto dní, no cena za liter mlieka je pre bežného smrteľníka v slovenských zemepisných podmienkach takpovediac mdlobivá. Pohybuje sa v desiatkach eur. Na zdravie s ťavím mliekom!

Tatiana Kovalčinová