TARATOR
Je to tradičné balkánske jedlo populárne v Bulharsku, Albánsku, Macedónsku, Turecku, ale aj v Iráne, Libanone a na Cypre. Je to studená uhorkovo-jogurtová polievka.
V Grécku je populárna jej hustejšia omáčková podoba s názvom tzatziki. Môj otec si Tarator obľúbil počas vysokoškolského pobytu v Bulharsku a často ho doma pripravoval práve v horúcich dňoch.
Potrebné prísady:
1 – 2 väčšie uhorky
2 biele jogurty
1,5 - 2 dcl vody
soľ
3 PL posekaných vlašských orechov
3 strúčiky cesnaku
1 PL čerstvého kôpru
2 PL olivového oleja
Postup prípravy:
Túto vynikajúcu bulharskú polievku bez varenia jedávame často v horúčavách. Je jednoduchá, zdravá, osviežujúca a pripravená za chvíľu.
Uhorky ošúpeme a krájame v 3 fázach - najskôr pozdĺžne na plátky, tie potom na pásiky a nakoniec na drobné kocôčky. Krájanie na malé kocky je treba dodržať a uhorku NESTRÚHAŤ, lebo by pustila šťavu a nezostala by chrumkavá.
Nakrájanú uhorku dáme do misy, pridáme jogurty, prípadne aj kyslú smotanu, zriedime vodou. Pridáme soľ podľa chuti, posekané orechy, prelisovaný cesnak, kôpor, olivový olej, a všetko dobre zamiešame. Podávame dobre vychladené, prípadne s kockami ľadu.
Nakrájanú uhorku dáme do misy, pridáme jogurty, prípadne aj kyslú smotanu, zriedime vodou. Pridáme soľ podľa chuti, posekané orechy, prelisovaný cesnak, kôpor, olivový olej, a všetko dobre zamiešame. Podávame dobre vychladené, prípadne s kockami ľadu.
Dobrú chuť!