Takto zatočíte s vianočným pocitom prejedenia

S Vianocami sa nám spájajú aj poriadne najedené bruchá. Lákajú nás stoly preplnené vianočnými dobrotami. Ak si nedáme pozor, prichádza pálenie záhy, bolesti žalúdka a v ľahších prípadoch poriadna únava. Čo nám teda pomôže, ak nás ťaží pocit prejedenia?


Obmedzte tekutiny
Hovorí sa, že jedlo by sme nemali ihneď zapíjať nápojom, ale vydržať s touto činnosťou aspoň 20 minút po poslednom kúsku stravy. Neprospievajú nám najmä studené nápoje, bublinkové, či sladené. Najhoršia kombinácia je, ak všetko skĺbite dohromady. Žalúdok musí spracovať najskôr stravu, a až potom ho môžete zaťažiť nápojom. Dajte si preto radšej bylinkový čaj alebo vodu. Nie je to až tak chutné ako sladený nápoj, ale organizmus sa vám poďakuje a vy budete mať viac energie.

Spánok nepomôže
Môžeme sa domnievať, že po poriadnom jedle a dezerte sa hodí spánok. Všetci dobre vieme, že ťažké a mastné jedlá unavia organizmus. Iste však neviete, že ak zaľahnete zmení sa poloha vášho žalúdka a trávenie dostáva dosť zabrať. Aspoň dve hodiny po jedle má dolná časť žalúdka smerovať nadol, čiže ležanie vymeňte za sedenie, či státie. Tým si poistíte správne fungovanie trávenia.

Zabudnite aj na šport
Možno ste sa s tým už stretli aj vy. Ak sa po jedle vyberiete športovať, môžu váš výkon sprevádzať bolesti, „pichanie v boku“ či tlak na brucho. Plný žalúdok vyžaduje skôr pokoj ako vysokú námahu, takže športové činnosti si odložte, kým vám vytrávi. Odporúča sa však prechádzka na čerstvom vzduchu, aby ste rozhýbali trávenie.

Žiadne hladovanie
Po riadnom prejedaní sa nám žiada automaticky hladovka. Nie je veľmi šťastné riešenie, jedlo úplne vylúčiť. Skôr si doprajte ľahkú stravu, viac menších porcií počas celého dňa, alebo jedzte len zeleninu a ovocie. Zbytočným hladovaním len oslabíte žalúdok, tvoria sa žalúdočné šťavy, ktoré pomaly leptajú jeho steny. Stavte na pitný režim, ten je veľmi dôležitý. Ak ho budete dodržovať, pomôže vám prekonať aj vlčí hlad, ktorý po prejedaní zaručene príde.

Určite sa oplatí siahnuť aj po probiotikách v jogurte, ktoré pohnú procesmi v žalúdku. Veľmi vhodné sú aj exotické potraviny, tie obsahujú bromelín a ten pomáha rozkladať potravu. Takže ananás či papáju si môžete dopriať, na vianočnom stole nájdete iste aj toto ovocie.

Autor: Andrea Zummerová