Takto by mal vyzerať jedálniček Slováka: Zabudnite na šialené diéty!

Aj vy ste už vyskúšali diéty či výživové doplnky od výmyslu sveta, aby ste svoje telo dostali do formy? Chyba! Pre správne fungovania a dobré zdravie vášmu telu úplne postačí, keď ho budete zásobovať chutnými, ale najmä výživnými potravinami z lokálnych zdrojov, tak ako to naši predkovia robili stáročia dozadu. To, že naše babičky a prababičky mali pravdu, potvrdila aj odborníčka na výživu Zdenka Havettová.

Hoci dnes v obchode dokážete kúpiť potraviny od výmyslu sveta, vášmu zdraviu viac prospeje, keď stavíte na potraviny, ktoré jedli naši predkovia. V strave pestovali jednoduchosť a striedmosť a tie sú základom nielen pre dobré trávenie, ale rovnako aj pre vašu vysnívanú postavu. Vsadiť na sezónne a lokálne potraviny sa preto určite oplatí. “V oblasti, v ktorej žijeme, rastú prevažne potraviny, ktoré v danom ročnom období náš organizmus potrebuje a naplno zúžitkuje. Namiesto paradajky či uhorky, ktoré sú vyslovene letnou zeleninou, a teda obsahujú veľa vody potrebnej na prirodzené osvieženie, treba zvoliť napríklad mrkvu či petržlen, vysvetľuje odborníčka Zdenka Havettová, ktorá stojí za projektom Ide o tvoje zdravie.

Rovnica je úplne jednoduchá. Obsah svojho jedálnička by ste mali v rámci striedania ročných období, obmieňať rovnako ako svoju garderóbu. Inšpiráciu treba hľadať v našich prarodičoch, ktorí žili na dedine a jedli to, čo im poskytlo pole a záhrada. “V zimnom období varili najmä z koreňovej zeleniny, dopriali si strukoviny a spotrebovali zásoby konzervovaných pochutín, ktoré si starostlivo pripravili. V lete zase naplno využili zdroje dostupného farebného ovocia a letnej zeleniny,” objasňuje výživová poradkyňa.

Na to, aby ste prospeli vášmu zdraviu postačí ak počas najbližšieho nákupu do košíka vložíte len tie potraviny, ktoré sú práve v sezóne, teda je čas ich zberu. Pokiaľ však stále nemáte predstavu, ako to so sezónnosťou potravín vlastne funguje, určite vám pomôže tabuľka, ktorú zostavili odborníci na výživu. Stačí si ju pripnúť na chladničku, alebo priložiť k nákupnému zoznamu a po čase s radosťou zistíte, že ju už vlastne nepotrebujete a všetko máte v hlave.

Preferenciou lokálnych potravín poľahky zabránite aj tomu, aby ste konzumovali ovocie a zeleninu plné konzervantov či iných chemikálii potrebných na dlhú cestu za oceán. Priznajte sa, kedy ste sa naposledy zaujímali, odkiaľ pochádza to kiwi, ktoré ste zjedli na desiatu či ten banán, čo ste mali v rannej ovsenej kaši a hlavne ako dlho k nám cestovali. “Stále počúvame o dôležitosti vitamínov a minerálov pre naše telo, zdravie i vitalitu. V tej najlepšej viere, že pre seba robíme to najsprávnejšie, preto kupujeme ovocie dovezené cez polovicu sveta. Pritom zabúdame na fakt, že pre Slováka je prirodzenejšie v zimnom období siahnuť napríklad po jablku, či už sušenom alebo sviežom,” upozorňuje Havettová.