TAKMER 500 € ROČNE PREHRAJÚ PRACUJÚCI SLOVÁCI V STÁVKACH

Letná olympiáda v Paríži, majstrovstvá Európy vo futbale či majstrovstvá sveta v hokeji patria k príležitostiam, ktoré si nenechajú ujsť stávkové kancelárie lákajúce Slovákov tipovať výsledky. Stávky na športové výsledky spoločne s veľkým rozmachom online hier a kasín významne zvýšili záujem a ochotu Slovákov hazardovať. Podľa najnovších údajov Slováci v minulom roku[1] stavili na hazardné hry až neuveriteľných 21,4 miliardy eur, pričom z tejto sumy prehrali celkovo 1,3 miliardy eur. Ešte hrozivejšie vyznie fakt, že v horizonte piatich rokov narástla suma stávok o viac ako 500 %, zo 4,1 miliardy eur v roku 2019.

„Je šialené, koľko dokážeme minúť na hazard,“ hovorí Maroš Ovčarik, finančný expert spoločnosti PARTNERS Investments. „21 miliárd eur je suma, ktorú dokážeme u nás ročne staviť na hazard. Aby sme si to vedeli lepšie predstaviť, pozrime sa na toto číslo inou optikou.“[2]

  • Suma všetkých vyplatených starobných dôchodkov na Slovensku v roku 2023 bola 8,3 miliardy eur.
  • Ročné výdavky všetkých troch zdravotných poisťovní dosiahli 6,9 miliardy eur (ambulancie, nemocnice, lieky...).
  • Ročné výdavky všetkých obcí na Slovensku boli 5 miliárd eur.
  • Ročné výdavky celého ministerstva školstva boli 4 miliardy eur (základné, stredné aj vysoké školy atď.).
  • Ročné výdavky ministerstva vnútra (polícia, hasiči...) boli 1,9 miliardy eur.

Ak túto závratnú sumu rozpočítame na ekonomicky aktívnych ľudí (2,798 milióna), tak každý z nich prehral neuveriteľných 464 eur za jediný rok. Ak by tieto peniaze investoval, pri priemernom zhodnotení 7 % ročne by z nich mal za 5 rokov 657 eur. Ak by sa takto rozhodoval nestávkovať 5 rokov za sebou, ale ušetrené peniaze by každý rok pravidelne investoval, na konci by z toho bola suma 2 792 eur. „Rozdiel je v tom, že táto suma nie je postavená na náhode a tipovaní výsledkov, ale na racionálnom odkladaní a zhodnocovaní vlastných peňazí. Teda vrabec v hrsti a nie holub na streche,“ dodáva Maroš Ovčarik.

Podľa pravidelných prieskumov agentúry Focus pre PARTNERS[3] štvrtina Slovákov si neviem ušetriť mesačne žiadne peniaze navyše a viac ako polovica nemá vytvorenú ani minimálnu finančnú rezervu aspoň dvoch mesačných platov. Viac ako tretina Slovákov si nešetrí na dôchodok. Na druhej strane, Slováci minuli na stávkovanie v minulom roku obrovskú sumu 21,4 miliardy eur, pričom však čistý prílev peňazí do podielových fondov dosiahol iba 176 miliónov eur. Slováci teda majú dostatočný priestor na investície do kapitálových trhov, no uprednostňujú hazard.

Hazardné hry sú založené na šanci a štatisticky väčšina hráčov prehráva. Dokonca aj keď vyhráte, zisky sú často náhodné a nepredvídateľné. Z dlhodobého hľadiska vedú hazardné hry častejšie k finančným stratám, stresu a ďalším negatívnym dôsledkom, ako sú závislosti, rodinné a psychické problémy. „Slováci žijú, ako keby nemal prísť zajtrajšok,“ dodáva Maroš Ovčarik. „Je potrebné uvedomiť si, že práve investície do kapitálových trhov sú dlhodobým riešením, ako si vybudovať úspory, a nie hazard. Pretože pri kapitálových trhoch je najväčším priateľom investorov čas a trpezlivosť. Investovaním zarobí každý, nielen tí, čo majú šťastie pri stávkovaní.“

Investovanie je teda bezpečnejšia a efektívnejšia cesta k budovaniu bohatstva a zabezpečeniu finančnej budúcnosti. Odborníci na financie apelujú na všetkých, ktorí podľahli vidine rýchleho zisku pri stávkovaní, aby zvážili svoje finančné správanie a uprednostnili bezpečné a výnosné investície pred rizikovým hazardom. Hazard je ako ruská ruleta. Niekedy vám to vyjde, ale keď nie, následky môžu byť fatálne.

Viac informácií:

PARTNERS Group SK: Róbert Varšányi, marketingový manažér, 0904 755 149, robert.varsanyi@partnersgroup.sk 

 

Osobné financie, rodinný rozpočet, užitočné tipy a triky, ale aj podstatné udalosti v spoločnosti PARTNERS Group SK aj na www.partnersgroup.sk.

[1] Zdroj: ÚHRR a IPR

[2] Zdroj: INESS

[3] Zdroj: Focus prieskum pre PARTNERS / 2024 a 2023

Zdroj foto: pixabay.com