Tajomstvo zrkadlenia: Správne umiestnenie pre dokonalú harmóniu

Túžba nebyť odkázaný len na odraz na vodnej hladine a možnosť vidieť sám seba kedykoľvek sa človeku zachce je preukázateľne stará viac ako 7 tisíc rokov. Vtedy sa ako zrkadlo používali dosky obsidiánu – prírodnej horniny na báze sopečného skla. Až o tisíc rokov neskôr začali ľudia využívať leštené kovy, väčšinou bronz alebo mosadz, ale aj zlato či striebro. Je teda jasné, že ho nemohol mať každý, čo neplatí pre dnešnú dobu. V ASKO - NÁBYTOK môžete vyberať zrkadlá v rôznych štýloch, veľkostiach i tvaroch tak, aby sa skvele hodili do vášho domova!

Zrkadlá tak, ako ich poznáme dnes, sa začali vyrábať na prelome 13. a 14. storočia v Benátkach. Sklo sa pokrývalo zmesou ortuti a cínu, samozrejme v utajenom pomere a postupe. Isté je rozhodne to, že nakladanie s takou zmesou nebolo práve zdravé, skôr naopak. Zdraviu neškodné zlúčeniny striebra prichádzajú na scénu až v 19. storočí a jeho tenká vrstva, ktorá odráža viac ako 90 % dopadajúceho svetla, je základom výroby zrkadiel dodnes. Zvyšok zariadili vrstvy špeciálnych lakov.

V premenách času: Od luxusného tovaru k modernej dekorácii

Ešte v stredoveku bolo zrkadlo mimoriadnou vzácnosťou a symbolom luxusu. Či malé alebo veľké, bolo súčasťou výbavy bohatej nevesty a malo rovnakú cenu ako iné vzácne tovary a šperky. V 17. storočí sa zrkadlo stáva súčasťou interiéru a jeho rám je často umeleckým dielom obrovskej hodnoty. Dnes má zrkadlo každý, dokonca aj v mobile a často o ňom hovoríme bez toho, aby sme si to uvedomili. „Kým zrkadlová plocha sama o sebe zostáva rovnaká, hráme sa s tvarmi, uhlami, počtom a dizajnom a už dávno nejde len o to, či nám drží účes,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka ASKO - NÁBYTOK, ktorá upozorňuje na jeho praktické funkcie v interiéri.

Zrkadlo totiž už dávno nie je len súčasťou kúpeľne alebo šatne, to pravé môžeme nájsť pre každú miestnosť v dome, vrátane kuchyne. „Pri správnom umiestnení dokáže doslova čarovať s priestorom, rozšíriť ho alebo predĺžiť, dodať mu hĺbku a vniesť svetlo aj do tmavých kútov,“ dopĺňa marketingová riaditeľka ASKO – NÁBYTOK a spomína, že s tým napokon veľmi úspešne experimentovali už v starovekom Egypte. 

Správne umiestnenie: Kľúč k harmónii v domácnosti

Pri riešení usporiadania priestoru sa dizajnéri aj zákazníci často riadia zásadami feng shui, podľa ktorých má každá vec v interiéri svoje správne miesto. Len tak podporí celkovú harmóniu, pôsobí pozitívne na psychiku a prináša pocit šťastia. Zrkadlá dokážu zlepšiť prúdenie energie, v každej miestnosti sú ale pravidlá pre ich umiestnenie iné. „Vo väčšine domácností je zrkadlo súčasťou predsiene, aby sme sa ešte pred odchodom mohli rýchlo skontrolovať a vyjsť von s istotou, že všetko je tak, ako má byť. Ideálna pozícia je na stene kolmej k vchodovým dverám, nikdy nie priamo naproti nim. V takom prípade sa energia hneď vo dverách otočí a je preč,“ vysvetľuje Andrea Štěpánová z ASKO – NÁBYTOK princípy umiestnenia zrkadiel podľa feng shui a uvádza ďalšie.

Akýkoľvek úzky priestor, napríklad schodisko, blokuje príliv hojnosti. Tomu ľahko zabráni zrkadlo, ktoré miestnosť rozšíri. Obzvlášť žiaduca je hojnosť v jedálni a so zrkadlom, v ktorom sa odráža stôl, sa núdza domácnosti zďaleka vyhne. Vyskúšajte, ako sa v zrkadle vidíte, pokiaľ sedíte okolo stola. Pre všetkých by to mal byť príjemný pohľad. Zvláštne zaobchádzanie potom vyžadujú zrkadlá v spálni. Tam nevadí, pokiaľ sa v ňom odrážajú dvere, na rozdiel od postele. Z nej by ste na zrkadlo ani nemali vidieť.

Rozbité zrkadlo vraj prináša sedem rokov smoly. Keď sa vám taká nehoda stane, zastavte sa v ASKO - NÁBYTOK pre nový kúsok, s ktorým sa k vám domov šťastie vráti!

Okrúhle zrkadlo Ring

Okrúhle zrkadlo oživí kúpeľňu, priestor nad komodou v spálni alebo skrinkou v predsieni. Môže mať zabudované LED osvetlenie alebo rozšírený spodný okraj rámu, ktorý slúži ako polička na drobnosti. „Stena“ z okrúhlych zrkadiel bude atraktívnym dizajnovým prvkom interiéru, navyše s nádychom retro nálady 70. rokov. Zvoľte priemer aspoň 50 cm, menší formát bude priestor zbytočne trieštiť.

Oválne zrkadlo Josie

Oválne zrkadlo môže čiastočne nahradiť veľké obdĺžnikové a aj vďaka minimalistickému rámu pôsobí veľmi sofistikovane. Hrou s vertikálnou a horizontálnou polohou môžete ľahko obmieňať priestor. Oválne zrkadlo tiež pôsobí jemnejšie a menej formálne ako klasické štvorcové alebo obdĺžnikové zrkadlo. Vďaka svojim zakriveným líniám môže dodať miestnosti organickejší a prívetivejší vzhľad. Navyše sa hodí do rôznych štýlov interiéru, od moderných po vintage, a je skvelým dizajnovým prvkom pre každú miestnosť.

Zrkadlo so secesnými prvkami
Zaujímavý rám alebo dizajnový detail môže zo zrkadla urobiť skutočný skvost. Zlatý rám s výrazným zdobením v hornej časti pripomína secesný vzor. Zlaté prvky dodávajú zrkadlu luxusný a elegantný vzhľad, ktorý upúta pozornosť. Secesné vzory, charakteristické svojimi organickými a plynulými tvarmi, vnášajú do interiéru nádych umeleckého diela. Kombinácia týchto prvkov robí zrkadlo nielen praktickým, ale aj výrazným dekoratívnym prvkom, ktorý môže premeniť atmosféru celej miestnosti.

Závesné strieborné zrkadlo

Zaujímavý rám alebo dizajnový detail môže zo zrkadla urobiť skutočný skvost. Zlatý rám s výrazným zdobením v hornej časti pripomína secesný vzor. Zlaté prvky dodávajú zrkadlu luxusný a elegantný vzhľad, ktorý upúta pozornosť. Secesné vzory, charakteristické svojimi organickými a plynulými tvarmi, vnášajú do interiéru nádych umeleckého diela. Kombinácia týchto prvkov robí zrkadlo nielen praktickým, ale aj výrazným dekoratívnym prvkom, ktorý môže premeniť atmosféru celej miestnosti.

Zdroj foto: ASKO - NÁBYTOK