Tajomstvá pravej slovenskej bryndze
Ovčia bryndza nie je len chutnou súčasťou slovenského národného jedla. Okrem vynikajúcej chuti disponuje vlastnosťami, ktoré prospievajú ľudskému telu. Tak ako nemožno bryndzi uprieť rýdzo slovenský pôvod, v takom rozsahu je výživná. Jej prospešnosť potvrdili aj viaceré vedecké štúdie. Podľa odborníkov môžeme byť hrdí, že chutná a výživná bryndza má nepopierateľné korene práve na Slovensku.
Probiotiká a trávenie
Bryndza, ktorá sa vyrába z ovčieho mlieka, je pokladom pre trávenie. Obsahuje miliardy probiotík, ktoré ovplyvňujú tráviace procesy. Zaujímavosťou je, že v porovnaní s inými mliečnymi výrobkami, napríklad acidofilným mliekom, obsahuje až desaťnásobok prospešných mliečnych baktérií. Pravidelnou konzumáciou bryndze možno predísť zápche a rakovinovým ochoreniam tráviaceho traktu.
Keďže bryndza pochádza z mlieka, je bohatou zásobárňou vápnika, ktorý zabezpečuje zdravie kostí. Navyše bryndzové laktobacily pomáhajú lepšiemu vstrebávaniu vápnika. Je teda prevenciou osteoporózy. Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že bryndza pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu, krvný tlak a stabilizuje krvný cukor.
Pozitív bryndze je neúrekom...
Bryndza je zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré sú základnými stavebnými zložkami zdravého organizmu. Bryndza je vhodná aj pre športovcov, pretože pomáha udržiavať zdravie svalov.
Bryndzu možno zaradiť medzi potraviny, ktoré posilňujú imunitu. Obsahuje látky, ktoré disponujú antioxidačnými vlastnosťami. Dávky vitamínov skupiny B pozitívne ovplyvňujú nervovú sústavu a sú bojovníkmi proti depresii. V bryndzi možno nájsť aj vitamíny A,C, D, E a K. Tradičná bryndza neprechádza tepelnou úpravou, preto zostávajú mnohé vitamíny zachované. Nesmieme zabudnúť na obsah cenných omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyslín. Ani vyšší obsah tuku v sušine nemôže výrazne ovplyvniť výživovú hodnotu pravej slovenskej bryndze a je právom považovaná za potravinu z kategórie „antisklerotických“.
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, AKARAKINGDOOM