Tablička horkej čokolády denne vás udrží fit

Je lahodná, prospieva zdraviu, zlepšuje náladu. To je len zlomok z pozitív, ktoré vyplývajú z konzumácie kvalitnej horkej čokolády.
Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že aj v prípade, že držíte prísnu redukčnú diétu, maličký kúsok tmavej čokolády denne vám rozhodne neuškodí. Horká čokoláda je nabitá látkami, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie a nemala by chýbať v jedálničku žiadneho človeka. Nevyhnutné je však zvoliť si skutočne kvalitnú čokoládu a konzumovať ju s mierou.

Ako si vybrať?
Ak chcete čerpať maximum benefitov z tmavej čokolády, musíte si vybrať naozaj kvalitný produkt. Nezostáva vám nič iné, ako dôsledne čítať etikety. Nenaleťte na lákavé nápisy, ktoré sú často zavádzajúce. Dôležitý je údaj o obsahu kakaa. Zásadne si vyberajte čokoládu, ktorá ho obsahuje minimálne 70 percent.

Prečo jesť tmavú čokoládu dennodenne

  • obsahuje rozpustnú vlákninu, viaceré minerály (železo, horčík, meď, mangán, selén, zinok), vitamíny, antioxidanty (polyfenoly, flavanoly, katechíny) atď., teda podporuje činnosť imunitného systému
  • znižuje vysoký krvný tlak a zlepšuje prietok krvi, je to hlavne vďaka bohato zastúpeným antioxidantom
  • eliminuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a vyrovnáva hladinu cholesterolu v krvi
  • chráni pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi
  • podporuje kognitívne funkcie mozgu
  • vyrovnáva hladinu cukru v krvi
  • znižuje riziko vzniku krvných zrazenín
  • zlepšuje náladu, pretože pri jej konzumácii dochádza k produkcii endorfínov a serotonínu

Tipy na konzumáciu tmavej čokolády

  • hoci je horká čokoláda zdravá, obsahuje veľa kalórií, a preto ju konzumujte s mierou
  • ak patríte k milovníkom sladkostí a bojíte sa, že neodoláte a zjete horkej čokolády viac, ako je vhodné, dajte si predtým ovocie a orechy
  • čokoládu konzumujte v dopoludňajších hodinách a snažte sa vychutnať si jej lahodnú chuť a vôňu
  • zdravou maškrtou sú aj kúsky ovocia namáčané v horkej čokoláde (čokoládu stačí roztopiť vo vodnom kúpeli, namáčať v nej obľúbené ovocie a nechať stuhnúť)
  • horkú čokoládu si môžete pripraviť aj doma (50 g kokosového oleja rozpustite nad parou, pridajte 100 g pravého kakaa, med podľa chuti, obľúbené orechy a sušené ovocie, čokoládu navrstvite na kvalitný papier, poprípade ňou naplňte papierové košíčky a nechajte stuhnúť v chladničke)

-m-