Syr je zdravý. Ktoré druhy by ste mali jesť a prečo?

Ak vezmeme do úvahy odporúčania odborníkov a stredomorskú pyramídu, tak potom mliečne výrobky sa môžu v našom jedálničku nachádzať niekoľkokrát týždenne. Patrí im piate poschodie pyramídy. Medzi mliečne výrobky, rozhodne, patria aj syry. Ktoré sa oplatí jesť a prečo?

Bryndza

Medzi najzdravšími syrmi nesmie chýbať slovenská bryndza, ktorá musí obsahovať minimálne 50 percent ovčieho mlieka. Ovčie mlieko je poklad. Je v ňom zastúpené veľké množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínov rozpustných v tukoch i minerálov, ako sú napríklad vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok či meď. Za zmienku stojí CLA, ktorá sa spája s protirakovinovými účinkami i podporou chudnutia. Samozrejme, opomenúť nemožno probiotiká.


                               Zdroj foto: freepik.com

Kozí syr

Ak pred kravskými produktami preferujete ovčie alebo kozie, tak kozí syr nesmie vo vašom jedálničku chýbať. V porovnaní s kravským mliekom obsahuje kozie viac mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom, ktoré majú menšiu tendenciu ukladať sa do tukových záhybov. Obsahuje aj menej laktózy, čiže je ľahšie stráviteľné pre tých, ktorí trpia intoleranciou laktózy. Opomenúť nemožno vysoké zastúpenie vápnika.

Parmezán

Ďalším syrom, ktorý disponuje jedinečnou chuťou i zaujímavým zložením, je parmezán. Je to tvrdý syr, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného kravského mlieka a zreje minimálne rok. Konzumácia parmezánu prospieva zdraviu kostí, pretože je obzvlášť bohatý na vápnik aj fosfor. Nachádzajú sa v ňom aj proteíny, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitu. Konzumácia tohto syra priaznivo vplýva aj na hladinu krvného tlaku. Vďaka nízkej úrovni laktózy, môže byť parmezán vhodný aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou.

Mozzarella

Jedným zo syrov, ktoré sa takisto bežne vyskytujú na pultoch v obchodoch, je mozzarella. V krajinách, kde patrí k tradičným syrom, sa vyrába z byvolieho mlieka. U nás je to najmä kravské mlieko. Patrí k mäkkým syrom, obsahuje málo tuku i sodíka. Nachádza sa v ňom vápnik i prospešné probiotiká.


                                   Zdroj foto: freepik.com

Tvaroh

Medzi syrmi nesmie chýbať tvaroh. Je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny a vápnik, a preto sa často nachádza v jedálničku športovcov i žien, ktoré trpia osteoporózou. Tvaroh je známy aj tým, že výborne zasýti a hodí sa aj do diétneho jedálneho lístka. Obsahuje minimálne množstvo sacharidov a tukov. Vegetariáni ho často konzumujú ako alternatívu mäsa. Nachádzajú sa v ňom vitamíny skupiny B, vitamín D, E a K, vápnik, horčík, mangán, zinok, meď a selén.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com