Syndróm priepustného čreva. Čo to je a ako sa prejavuje?

Nezdravý životný štýl si pýta svoju daň aj v podobe ťažkostí s črevami, medzi ktoré patrí syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti.

Už Hippokrates bol presvedčený o tom, že všetky choroby začínajú v črevách. Dnes už vďaka rozsiahlym výskumom vieme, že je to naozaj tak.

Ľudské črevá sú chránené črevnou výstelkou, ktorej úlohou je do krvného riečišťa prepúšťať to, čo organizmus potrebuje, napríklad rôzne živiny. Avšak črevná výstelka zároveň zabraňuje tomu, aby sa do krvi dostávali nežiaduce toxíny či baktérie.

Okrem toho hrá v zdraví čriev i celého tela dôležitú úlohu črevný mikrobióm. Zaujímavé je, že zloženie črevného mikrobiómu ovplyvňuje aj naše chute. Ak jete nezdravé jedlá, potom na ne máte chuť, pretože vo vašich črevách prevládajú škodlivé baktérie. Samozrejme, platí to aj naopak.

Syndróm priepustného čreva  je o tom, že cez poškodené steny čriev sa do krvného riečišťa dostávajú toxíny či zápalové látky, známe ako xenobiotiká. Tie sú príčinou nielen tráviacich, ale aj mnohých ďalších zdravotných problémov, ako sú napríklad bolesti kĺbov, Crohnova choroba, celiakia, alergie, infekcie dýchacích ciest, artritída, Parkinsonova choroba, autoimunitné ochorenia atď.  

Príčiny vzniku „deravého“ čreva

Určitú rolu hrá genetická predispozícia. Ďalšou a oveľa častejšou príčinou netesného čreva je nezdravý životný štýl. V prvom rade ide o nezdravú stravu, v ktorej dominujú rafinované potraviny s vysokým množstvom cukru, transtukov, konzervačných látok, farbív, aróm a podobne.

Samozrejme, negatívny vplyv na črevá má aj nadmerná spotreba kofeínu, alkoholu a tiež časté užívanie niektorých liekov.

Nemožno opomenúť nedostatok pohybu, teda sedavý spôsob života a chronický stres.
Ako je spomenuté vyššie, podstatnú rolu v zdraví čriev hrá bakteriálna nerovnováha, čiže dysbióza medzi prospešnými a škodlivými druhmi baktérií.

Ako sa syndróm priepustného čreva prejavuje?

Príznakov je veľa a nie vždy sa príčina hľadá ľahko. Na tento zdravotný problém ukazujú problémy s trávením, ale aj hormonálna nerovnováha, niektoré z autoimunitných ochorení, chronická únava, kožné problémy, potravinové alergie, bolesti kĺbov, oslabená imunita, časté infekcie, nespavosť, depresie či úzkosti.

Čo s tým?

Urobte maximum pre to, aby ste podporili zdravie svojich čriev. Čiže odstráňte vyššie uvedené najčastejšie príčiny vzniku priepustného čreva a usilujte sa o zdravý životný štýl. Dôležité je, napríklad vylúčiť vysoko priemyselné potraviny z jedálnička a sústrediť sa na príjem tých základných, ďalej jesť veľa prebiotík a probiotík, naučiť sa techniky na zvládanie stresu a podobne.
Mirka