Sviatočná kapustnica
Potrebujeme:
- 300 g bravčového mäsa,
- 500 g údeného mäsa,
- 1 kg kyslej kapusty,
- 120 g cibule,
- mleté čierne korenie,
- celé čierne korenie,
- rascu,
- bobkový list,
- 2 lyžice pokrájanej údenej slaniny,
- hrsť (vopred namočených) sušených húb,
- 150 g domácej údenej klobásy,
- mletú červenú papriku,
- majorán,
- 3 strúčiky cesnaku
Ako na to:
Údené a bravčové mäso uvaríme vo vode takmer domäkka. Pridáme kyslú kapustu, nadrobno pokrájanú cibuľu, rascu, bobkový list, celé čierne korenie, pokrájané huby a uvaríme domäkka. Pred dokončením pridáme klobásu, slaninu a varíme ešte asi 10 min. Potom mäso a klobásu pokrájame na menšie kocky, vložíme do polievky a za stáleho varenia ešte dochutíme sladkou červenou paprikou, mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom. Tesne pred dokončením pridáme majorán. Podávame s kyslou smotanou.