Sviatočná čokoládovo - orechová torta
Cesto:
10 vajec
220 g mletých vlašských orechov
7 PL silnej uvarenej kávy
60 g postrúhanej horkej čokolády
170 g kryštálového cukru
Plnka:
40 g horkej čokolády
6 PL lyžíc silnej uvarenej kávy
140 g masla
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
čokoládové hoblinky
maslo a trocha múky na vymastenie formy
Postup:
Nad parou vymiešame 70 g cukru, kávu a čokoládu do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť. Vyšľaháme 10 žĺtkov so zvyšným cukrom do peny. Do vyšľahanej hmoty prilejeme vychladnutú čokoládovú hmotu, orechy a tuhý sneh z 10 bielkov. Masu dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom cca 23 cm a pomaly upečieme pri teplote 170 °C. Korpus necháme vychladnúť.
Plnka:
Nad parou vyšľaháme cukor, kávu, žĺtky a čokoládu. Maslo vymiešame do peny a pridáme doň vychladnutú čokoládovú hmotu.
Upečenú tortu rozrežeme na dve časti, naplníme časťou krému. Zvyšný krém natrieme na vrch a na boky torty.
Tortu ozdobíme čokoládovými hoblinami.