Svetový deň zvierat: Pomôžte nám zmeniť svet adopcií psov

Rozhodnutie zadovážiť si psa môže byť jedným z najlepších rozhodnutí vášho života, ale neunáhlite sa. Správne vybraté plemeno, veľkosť a vyhovujúca povaha psa vám môžu ušetriť veľa komplikácií. Naučte sa vyhýbať najčastejším chybám nových majiteľov a zistite, či je pre vás lepšie adoptovať si psíka z útulku alebo vybrať z chovnej stanice.

Útulky pre zvieratá dlhodobo podporuje a problematiku zvierat bez domova rieši aj spoločnosť Mars so značkou Pedigree. Tento rok so svojimi spolupracovníkmi aj známymi milovníkmi psov, ako je napr. herec Juraj Bača, navštívili útulok Tuláčik v Brezne, kde nielen za jedno doobedie vyvenčili všetkých psov, ale priniesli aj takmer 1,5 tony krmiva Pedigree a darovací poukaz na 5000 €, ktoré pomôžu útulku Tuláčik zlepšiť prostredie pre svojich zverencov aj po nedávnych búrkach.

Šteňa alebo dospelák?

„Pri výbere psa je kľúčové brať do úvahy váš životný štýl a potreby,” radí psia trénerka Jana Bučilová, ktorá sa orientuje na lovecký výcvik. Každé plemeno má svoje špecifické vlastnosti a nároky. „Ak ste aktívni a radi trávite čas vonku, môžu byť pre vás ideálne energické plemená, napríklad retriever alebo border kólia. Naopak, ak uprednostňujete pokojnejší životný štýl a odpočinok doma, zvážte menšie plemená s nižšou aktivitou, ako je buldog alebo mop,“ vysvetľuje Jana Bučilová.

Pred príchodom nového člena do domácnosti je kľúčové zvážiť jeho potreby a to, ako sa budú zhodovať s vašimi potrebami. Pre starších ľudí sa obvykle odporúča kúpa už dospelého psa, z chovateľskej stanice alebo útulku. Dospelé psy sú predvídateľnejšie čo do veľkosti, temperamentu a energie. Všeobecne potrebujú menej výcviku a sú menej náročné ako šteniatka, takže sa lepšie hodia pre seniorov, ktorí hľadajú spoločnosť bez ďalšej práce spojenej  s výchovou mladého psa.

Ak uvažujete o šteňati, nezabudnite si zistiť priemernú dĺžku života daného plemena – pomôže vám to lepšie odhadnúť, aký veľký záväzok na seba beriete. Rozhodnutie o novom psom parťákovi by malo zahŕňať aj odpoveď na otázku, či zvládnete starostlivosť o väčšie alebo menšie plemeno, a či máte okolo seba ľudí, ktorí vám v prípade potreby pomôžu so starostlivosťou o psa, keď nebudete doma. Kľúčovým faktorom je aj váš životný štýl. Ak žijete v meste bez jednoduchého prístupu do prírody, plemená s vysokými nárokmi na pohyb nemusia byť tou najlepšou voľbou.

Na veľkosti nezáleží

V súvislosti s výberom a chovom psov stále pretrvávajú niektoré zastaralé názory. Napríklad, že do bytu patrí skôr malý pes. Veľkosť psa ale nie je tým rozhodujúcim faktorom, či bude v byte spokojný. Ďalším z rozšírenejších mýtov je, že malý pes automaticky znamená menej náročnú starostlivosť.

„Veľký pes môže byť v byte šťastný – stačí, aby sa mu majiteľ venoval a poskytol mu dostatok pohybu a pozornosti. Naopak, pes s veľkou záhradou, ale bez dostatočného kontaktu a starostlivosti, sa môže cítiť opustene. Nezáleží na veľkosti psa, ale na tom, koľko lásky a starostlivosti mu venujete, " vysvetľuje Jana Bučilová.

Druhá šanca v podobe adopcie

Plemeno už máte vybrané a riešite, odkiaľ si psíka zobrať? Adopcia psa z útulku je skvelý spôsob, ako si priviesť domov nového spoločníka, ale dôležité je vyberať uvážene. Ľudia si často vyberajú svojich parťákov podľa vzhľadu, a to aj v útulkoch. V 99 % prípadoch je prvé, čo ľudí zaujme, fotka psíka, avšak je nutné vyberať predovšetkým podľa povahy, veľkosti a temperamentu psa. Aktívny pes pri domasedovi šťastný nebude, a ani majiteľ potom nebude spokojný.

Psia trénerka tiež odporúča, aby sa noví majitelia so psíkom párkrát prešli mimo útulok.  Získajú tak lepšiu predstavu, či je pes pre nich vhodný. Uvidia, ako sa správa v cudzom prostredí, aký má temperament.

Zamestnanci dobrého útulku vám radi poskytnú všetky informácie o konkrétnom psíkovi a umožnia vám nezáväzné návštevy, aby mali istotu, že sa k sebe hodíte.

S láskou a trpezlivosťou

Dôvody, prečo psy končia v útulkoch, sú rôzne. Medzi tie najčastejšie patria odloženie psa majiteľom, nájdenie strateného psa, problémy s bývaním, zdravotné komplikácie alebo nedostatok času. Niektoré psy sa do útulku dostanú kvôli nežiaducemu správaniu, ako je agresivita alebo separačná úzkosť, kým iné pochádzajú z nezvládnutých chovov alebo množiarní.

Niektoré psy sú bezproblémové a priateľské, iné si nesú traumy z minulosti. Ale s trpezlivosťou a láskou sa dá pracovať s každým psíkom, a v správnom domove sa môžu stať šťastnými a spokojnými spoločníkmi.

Výhody adopcie

Adopcia psa z útulku prináša veľa výhod, nielen pre zviera, ale aj pre majiteľa. Okrem nekonečnej vďačnosti, ktorú adoptovaný pes prejavuje, majú kríženci často pevnejšie zdravie a dožívajú sa vyššieho veku. Je dôležité zistiť čo najviac informácií o minulosti adoptovaného psa, aby bol prechod do nového domova čo najhladší, radia svorne pracovníci viacerých útulkov. Poriadne si preštudujte jeho životný príbeh, pôvod a zdravotný stav, aby ste mali predstavu, čím si psík prešiel.

„Kým rodokmeň vám dáva určitú predvídateľnosť, čo sa týka vzhľadu a temperamentu, adopcia psa môže byť rovnako obohacujúca, aj keď existuje niekoľko neistôt. Najdôležitejšie je vyhnúť sa nelicencovaným chovateľom a neetickým predajcom,“ hovorí Jana Bučilová.

Svetový deň zvierat

Podpora adopcií a útulkov je stále viac v popredí záujmu, a to nielen medzi odborníkmi. Významnú rolu hrá Svetový deň zvierat, ktorý si pripomíname 4. októbra. Bol zavedený v roku 1925 a inšpirovaný svätým Františkom z Assisi, patrónom zvierat. Odvtedy sa rozrástol na celosvetovú oslavu, ktorá vyzýva k zlepšeniu životných podmienok zvierat.

„Naši spolupracovníci sa aktívne podieľajú na podpore útulkov a pri príležitosti Svetového dňa zvierat tento rok organizujú po celej strednej Európe akcie na podporu útulkov, a to za účasti viac ako 80 zamestnancov firmy Mars,” hovorí Roland Marton, senior portfólio manažér značky Pedigree, Mars Central Europe. „Dlhodobo podporujeme útulky pre zvieratá a riešime problematiku zvierat bez domova, čo je v súlade s naším cieľom vytvoriť lepší svet pre zvieratá,“ dodáva Roland Marton.

Na Slovensku 20 spolupracovníkov zo spoločnosti Mars pomohlo útulku Tuláčik v Brezne, ktorý už 15 rokov zachraňuje opustené psíky. Vo štvrtok 19. septembra ich zobrali na dlhú prechádzku okolo rieky.  „Venčenie psíkov je pre nás najväčšou pomocou vzhľadom na veľký počet zvierat u nás. Tým, že chceme, aby sa každý počas dňa dostal z útulku von, sme za takúto pomoc najvďačnejší, za spestrenie ich dňa a socializáciu s inými ľuďmi, pomaznanie, vyčesanie,“ hovorí Janka Kokavcová, zakladateľka útulku. Okrem toho priniesli dobrovoľníci z Marsu aj takmer 1,5 tony krmiva Pedigree a darovací poukaz na 5000 €, ktoré pomôžu útulku Tuláčik zlepšiť prostredie pre svojich zverencov aj po nedávnych búrkach.

Nepodceňte začiatky

3 základné pravidlá pre úspešný tréning

  1. Kľúčom je dôslednosť: Rovnako ako je dôslednosť kľúčová pri výchove detí, je dôležitá aj pri výcviku psov. Ak chcete psovi pomôcť pochopiť a dodržiavať pravidlá, stanovte jasné zásady a držte sa ich. Tým vytvoríte stabilné prostredie a podporíte pozitívne správanie.
  2. Priebežné školenia: Efektívny tréning vyžaduje pravidelný nácvik a trpezlivosť. Nastavte realistické očakávania a zaviažte sa k sústavnému tréningu. Tento prístup pomáha psovi učiť sa povely postupne a buduje pevné základy správneho správania.
  3. Pozitívne posilňovanie: Sústreďte sa na jemné vedenie psa, nie na trestanie. Prispôsobte výcvik potrebám a povahe svojho psa a zdôraznite pozitívne posilňovanie, aby ste podporili žiaduce správanie. Táto metóda podporuje podporné prostredie pre učenie a posilňuje vaše puto so psom.

Noví majitelia psov musia často investovať čas do prípravy a výcviku, aby pomohli svojmu domácemu miláčikovi získať pozitívne návyky. Tým, že si zistíte čo najviac informácií o danom plemene a zaistíte vášmu novému prírastku dôsledný výcvik, povediete svoje šteňa k tomu, aby sa v rôznych situáciách dobre správalo. „Správnym vzdelaním, obetavosťou a trpezlivosťou môžete svojho psa naučiť prospievať a bezproblémovo sa prispôsobiť,” hovorí Jana Bučilová.