Svetový deň boja proti besnote

 Svetový deň boja proti besnote si každoročne pripomíname 28. septembra, na výročie úmrtia Louisa Pasteura v roku 1895. Besnota, známa ako jedna z najnebezpečnejších infekčných chorôb, je v súčasnosti pod kontrolou vďaka dôslednej vakcinácii, no riziko jej návratu stále pretrváva.

Výskyt besnoty v okolí hraníc

Na Slovensku je besnota na ústupe, ale sporadicky sa objavujú ojedinelé prípady, najmä v blízkosti hraníc s Poľskom a Ukrajinou, kde vírus cirkuluje. Posledné prípady v našom regióne boli zaznamenané v rokoch 2022 a 2023, pričom išlo o pozitívne testovaného voľne žijúceho jazveca v okrese Humenné, suku odchytenú v katastri Veľké Slemence a líšku v obci Rovné. „Na Slovensku je očkovanie proti besnote povinné pre všetky mäsožravce, ktoré majú kontakt s ľuďmi, najmä psy, mačky a fretky. Pravidelné očkovanie je dôležité nielen pre ochranu samotných zvierat, ale aj pre zabránenie šíreniu tejto smrteľnej choroby na ľudí,“ upozorňuje veterinárka MVDr. Dagmar Zähringer zo Super zoo Veterina.

Vakcinačná schéma drží besnotu na uzde

Podľa iniciatívy Global Alliance for Rabies Control (Globálna aliancia pre kontrolu besnoty) každoročne zomrie vo svete na besnotu, najmä po uhryznutí psa, približne 59-tisíc ľudí, z ktorých až 40 % tvoria deti. Ide o zbytočné úmrtia, lebo besnote sa dá zabrániť účinnou očkovacou schémou. Na Slovensku je očkovanie psov proti besnote zákonnou povinnosťou a je dôležité pre ochranu zdravia zvierat i ľudí. „Psy sa môžu začať očkovať proti besnote už od 12. týždňa života, pričom po prvej vakcinácii je potrebné očkovanie opakovať zvyčajne po 1 roku. Po prvej revakcinácii sa očkovanie proti besnote opakuje každé 3 roky, pokiaľ veterinár nebude odporúčať iný interval na základe konkrétneho očkovacieho prípravku a zdravotného stavu psa,“ vymenúva veterinárka MVDr. Lenka Ovečková zo Super zoo Veterina. Podľa nej je dôležité očkovať tak psy žijúce v mestách, ako aj na dvoroch, a to aj v prípade, že s nimi majitelia nechodia na prechádzky mimo domu. Každý majiteľ zvieraťa by mal dbať na to, aby jeho pes alebo mačka boli vždy očkovaní v súlade s platnou legislatívou.

Foto: Tatiana Kubišová

Pravidlá cestovania so zvieraťom

Očkovanie proti besnote môže tiež skomplikovať cestovanie s domácim miláčikom za hranice krajiny. „Aj keď cestujeme so zvieratkom v rámci Európskej únie, mali by sme pozorne skontrolovať jeho cestovný pas. Očkovanie by malo byť vykonané minimálne 21 dní pred odchodom a malo by byť platné v čase cesty,” prízvukuje veterinárka MVDr. Lenka Ovečková. Ešte komplikovanejšie je to pri cestovaní mimo krajín Európskej únie, keď sa vyžaduje aj špecifické vyšetrenie, ktoré nejde vykonať na poslednú chvíľu. „Sérologické vyšetrenie spočíva v stanovení titra neutralizačných protilátok proti besnote v schválenom laboratóriu v členskom štáte EÚ. Vyšetrenie sa vykonáva na vzorke krvi, ktorá sa musí odobrať najmenej 30 dní po platnej vakcinácii proti besnote. Pre účely cestovania je potrebné, aby hladina protilátok bola najmenej 0,5 UI/ml alebo viac. Výsledok sérologického vyšetrenia zaznamená veterinárny lekár do pasu spoločenského zvieraťa. Majiteľ musí mať zároveň certifikát o vyšetrení vystavený v anglickom aj slovenskom jazyku, ako aj kópiu výsledku stanovenia titra protilátok,“  vysvetľuje MVDr. Dagmar Zähringer zo Super zoo Veterina.

Pokrok na poli besnoty

K eliminovaniu besnoty môže prispieť aj vedecký pokrok a inovatívne technologické riešenia. V súčasnosti sú predmetom výskumu účinnejšie, a to aj rekombinované vakcíny, ktoré majú potenciál vyvolať silnejšiu a dlhodobejšiu imunitnú odpoveď organizmu. Použitie orálnych vakcín vo forme návnad na imunizáciu voľne žijúcich zvierat, ako sú líšky či jazvece, umožňuje zase efektívne pokryť rizikové oblasti a zabrániť šíreniu vírusu v prírode. Rýchle diagnostické testy, ako sú PCR testy, výrazne skracujú čas potrebný na potvrdenie infekcie v tkanivách zvieraťa alebo človeka. Navyše, moderné technológie na monitorovanie zvieracích populácií dokážu identifikovať ohniská nákazy a zabezpečiť ich efektívnejšiu kontrolu. Dôkladná osveta o besnote zostáva však naďalej prioritou, keďže informovanosť o nákaze dlhodobo zabezpečuje lepšiu ochranu pred týmto nebezpečným infekčným ochorením.

 

Zdroj foto: Unsplash; Tatiana Kubišová