Svetloplachosť

Existujú ľudia, pre ktorých má staré známe a posvätné Buď svetlo viacero fotofóbilných podôb. Netolerancia, precitlivenosť na svetlo sa dá dokázať pohľadom do intenzívnejšieho svetelného zdroja, dôsledkom čoho je rozmazané videnie, bolesť hlavy a mdloba. Pacient trpiaci týmto onemocnením prežíva strach a hrôzu pri prechode z osvetlenej do tmavej miestnosti alebo naopak. Oči mu začnú nadmerne slziť, priviera viečka, neskôr sa dostavia problémy s koncentráciou a zvýši sa panický strach.

Svetloplachosť okrem iného je sprevádzaná aj bolesťou a tlakom v oku, začervenaním spojiviek, pocitom cudzieho telesa v očnej buľve, zvýšenou telesnou teplotou či citlivosťou na hluk a rôzne vône. Svetloplachosť je klasifikovaná nielen ako jedna z radu ďalších fóbií, ale aj ako symptóm rôznych závažných onemocnení a práve z tohto dôvodu by sa jej mala venovať oveľa väčšia pozornosť.

Precitlivenosť na svetlo môže značiť aj migrénu, maláriu či zápal mozgových blán. Ak odborné vyšetrenie vylúči tieto ochorenia, pacient by si svoj zrak mal pred ostrejším svetlom uchrániť špeciálnymi samozafarbovacími okuliarmi, nosením šiltovky a znížením jasu na prístrojoch, ktoré produkujú umelé svetlo, teda predovšetkým na televízore a počítači. Alternatívna medicína odporúča aj pravidelné pitie čaju z kustovnice čínskej.

Tatiana Kovalčinová