Svadobná čokoládová torta

Náročnosť: 3 bábovky
Doba prípravy: asi 60 minút
Vystačí: na 16 porcií

Prísady:

Na cesto:
1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
3 vajcia
200 g zmäknutého masla
200 g cukru
120 ml vody
75 ml vlažného cmaru
30 g kakaa
1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
190 g hladkej múky


Na náplň:
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker
250 ml vody
250 g zmäknutého masla
200 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
3 PL rumu

Na ozdobenie:
2 balíčky Fondánu Dr.Oetker
Tubičky na zdobenie 4 farby Dr.Oetker
Perličky strieborné Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
tortovú formu Ø 26 cm
okrúhle formičky (Ø asi 3 cm)
elektrický ručný šľahač


Príprava:

1. Na prípravu cesta rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Pridáme vodu, kakao a dôkladne rozmiešame. Necháme vychladnúť. Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Postupne pridávame vajcia, cmar a čokoládovú zmes. Všetko ušľaháme a na záver pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vyšľaháme dohladka.
2. Na prípravu náplne uvaríme zlatý klas v 250 ml vody. Puding necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vo väčšej mise ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo, cukor a vanilkový cukor. Šľahač znížime na najnižší stupeň a po lyžiciach pridávame puding. Na záver zašľaháme do náplne rum.
3. Cestom naplníme tortovú formu, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2

Doba pečenia: asi 60 minút

4. Z upečeného korpusu opatrne odstránime tortovú formu a necháme ho vychladnúť. Korpus pozdĺžne jedenkrát rozrežeme a potrieme asi 1/3 náplne. Zvyšnou náplňou potrieme okraje a povrch torty.
5. Na ozdobenie zľahka poprášime dosku práškovým cukrom a fondán vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm. Vyvaľkaný fondán opatrne prenesieme rukou alebo pomocou valčeka na tortu. Fondán na torte uhladíme smerom od stredu nadol. Zvyšný fondán odkrojíme.
6. Zo zvyšného fondánu vymodelujeme ružičky.

Postup na tvorbu ružičiek:
1. Fondán vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Okraje koliesok sploštíme/stenčíme oblou stranou lyžice. Tým dosiahneme prirodzenejší efekt okvetných lístkov.
2. Jedno koliesko zrolujeme (bude tvoriť stred ružičky). Zvyšné kolieska pevne pritlačíme okolo stredu ružičky (vytvoríme tak okvetné plátky). Na jednu ružičku použijeme približne 5 okvetných plátkov. Hotové ružičky necháme stuhnúť pri izbovej teplote (asi 30 minút). Spodnú štvrtinu môžeme odrezať pomocou ostrého noža, aby ružička na torte lepšie sedela. Ružičky prilepíme k torte pomocou bielej tubičky alebo jej miernym navlhčením vodou.
2. Tortu ozdobíme bielou tubičkou a striebornými perličkami. Tie k fondánu upevníme pomocou bielej tubičky.


TIP: Torta chutí najlepšie, ak ju necháme do druhého dňa odležať v chladničke. Ak chceme dosiahnuť lesklý vzhľad fondánovej hmoty alebo fondánovej dekorácie, potrieme fondán alebo fondánovú dekoráciu alkoholom čírej farby (vodka, biely rum a pod.).