Surové alebo varené vajce? Budete prekvapení.

Vajcia sú odjakživa považované za nenahraditeľnú kulinársku ingredienciu, čo sa odráža predovšetkým v cukrárskych receptoch. Obľúbenosť vaječných pokrmov však takisto neutícha a pri otázke najzdravšej tepelnej úpravy si prekvapivo vysokú pozornosť získavajú aj surové vajcia.

Nedostatočná absorpcia

Nikoho neprekvapí všeobecne známy fakt o vysokom obsahu bielkovín, ktoré sú zvyčajne jedným z tých najpresvedčivejších dôvodov, prečo by vajcia nemali chýbať v každodennej strave. V takom obyčajnom vajíčku sú však obsiahnuté aj hodnotné vitamíny (A, D, E, K, B2, B5, B12) a vplyvné postavenie majú jód, selén a fosfor.

Niektoré z esenciálnych mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže samé vytvoriť, sú rovnako obsiahnuté vo vaječných jedlách. Bezpochyby sa tak vajíčka ocitnú na zozname tých najobyčajnejších surovín s neobyčajne vysokými výživovými hodnotami. Pri tepelnej úprave vajec síce, samozrejme, dochádza k prirodzenému úbytku živín, avšak ide o nepatrné množstvo, ktoré viditeľne neovplyvňuje výsledok.

Špecifickou kategóriou však ostávajú bielkoviny, pri ktorých platí, že tepelná úprava vajec je kľúčom k vyššiemu príjmu obsiahnutých proteínov. Určité vaječné bielkoviny je totiž možné v tele absorbovať a následne plnohodnotne využiť iba po dôkladnej tepelnej úprave, ktorá aktivuje bielkovinové látky. V surových vajciach je obsah bielkovín rovnaký ako vo varených, rozdiel je ale v množstve bielkovín, ktoré ich konzumáciou možno získať. Z uvareného vajíčka môžete vyťažiť celkovo až 90% vaječných bielkovín, zatiaľ čo pri surových vajciach sa táto hodnota pohybuje na hranici 50%.

Zdroj: pixabay.com

Riziko salmonelózy

So zvyšujúcimi sa teplotami a príchodom leta prichádza rad aj na obmedzujúcu, ale nevyhnutnú zmenu nákupných a stravovacích návykov. Ale taktiež nesprávne skladovanie vaječných a majonézových jedál dokáže spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie najčastejšie sprevádzané zvracaním, hnačkami, nevoľnosťami a horúčkami. Riziko nákazy salmonelózou je spojené výlučne s konzumáciou surových vajec, keďže prakticky akákoľvek tepelná úprava zabezpečí zničenie baktérie, ktorá zapríčiňuje toto ochorenie.

Najzdravšie je namäkko

Smažením vajec pri príprave omeliet či praženíc sa negatívne účinky prejavujú v podobe oxidácie tukov a poklese množstva živín. Nutrične významné látky, ktoré sa nachádzajú v žĺtku, nie sú naplno využité ani pri príprave vajec natvrdo, aj keď tento spôsob je jednoznačne zdravší v porovnaní so smažením.

Najviac zdravotných benefitov má vajce namäkko, v ktorom ostáva nemenné množstvo živín v žĺtku, telo je schopné prijať viac ako 90% dostupných bielkovín a nedochádza k narušeniu štruktúry tukov.     

Zuzana Bánska

Informácie čerpané zo zdroja:
https://www.saudereggs.com/blog/eating-raw-eggs/