Šúpete jablká? Prichádzate tak o dôležité vitamíny

Neprehĺta sa práve najľahšie, ale pre ľudské telo je prospešnejšia než by ste si mysleli. Šupka z jablka skrýva v sebe zásoby vitamínov a vlákniny, preto by rozhodne nemala končiť v odpade.

Zásobáreň vitamínov

Konzumácia jabĺk je všeobecne spájaná s bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je rovnako obsiahnutý aj v jablčnej šupke. Skupinu vitamínov ďalej dopĺňa vitamín A či vitamín K, ktoré by tiež mali prispieť k tomu, aby ste skončili s vyhadzovaním jablčných šupiek. Zatiaľ čo vitamín C má dobre známe vlastnosti posilňovača imunitného systému, vitamín A zase posilňuje zrak a udržiava oči v kondícii. Vitamín K plní hlavnú funkciu v zrážanlivosti krvi a je nevyhnutný pre správny chod pečeňových buniek. Šupky sú tiež zdrojom vápnika pre zdravie kostí a draslíka, ktorý prospešne pôsobí na nervový systém a svalstvo.

Na trávenie

Jablká patria k výrazne odporúčaným druhom ovocia, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku, a to či už sa pokúšate schudnúť, alebo len obohatiť dennú stravu. Celé jablko vrátane šupky obsahuje množstvo vlákniny, ktorá napomáha funkcii čriev a reguluje proces trávenia. Ak vás trápi spomalené trávenie, tak jablká sú tým správnym riešením, ako urýchliť celý proces a uľaviť tak od nepríjemných kŕčov a bolestí.

Zdroj: freepik.com

Pre astmatikov aj diabetikov

Shaheen a jeho vedeckí spolupracovníci vykonali v roku 2015 výskum, z ktorého výsledkov vyplynulo, že flavonoidy (ktoré sú súčasťou jabĺk) majú pozitívny účinok pri liečbe astmy a dokonca štúdia dokázala, že pravidelná konzumácia jabĺk sa prejavuje aj ako prevencia proti vypuknutiu astmy. Antidiabetické účinky látok v jablkách nepatria k hlavným aspektom, ktoré by vedci vo svete skúmali, ale fínska štúdia ešte z roku 2002 poukázala na závislosť medzi jedením jabĺk a znížením pravdepodobnosti vypuknutia cukrovky 2. typu.

Nielen na krvný tlak

Jablká sú často spájané aj so zdravím srdca a predchádzaním kardiovaskulárnym ochoreniam. Vedecky dokázaný je však len pozitívny vplyv jablčných šupiek na zníženie krvného tlaku, čo dnes trápi stále viac mladších ľudí. Pri ďalších srdcových a cievnych ochoreniach bolo vykonaných len niekoľko výskumov, ktoré doposiaľ výsledkami a kapacitami nepresvedčili svet vedy o prepojení jablčných šupiek a výskytu koronárnych chorôb či trombózy.

Jedno jablko denne

Mnohí nutriční experti sa zhodujú na zakomponovaní minimálne jedného jablka do každodennej stravy, pričom odkazujú na výskumné štúdie, z ktorých niektoré sú ešte v štádiu, kedy nemožno hovoriť o všeobecnej a jasnej platnosti najmä v dôsledku nepostačujúcich vzoriek, ale v každom prípade sú jablká považované za jedno z najzdravších a zároveň najdostupnejších druhov ovocia.

Zatiaľ nepreukázané štúdie sa zhodujú aj na prospešnosti jabĺk v súvislosti s prevenciou proti vzniku rakoviny. Okrem protizápalových účinkov sa tak črtá ďalšia mimoriadne prelomová vlastnosť jabĺk, a to tzv. protirakovinové účinky, pričom výskumníci konkretizujú najmä rakovinu pľúc a prsníka.

Okrem vápnika sa o posilnenie kostného tkaniva postará aj látka floridzín. Zmierňuje prejavy osteoporózy vyvolanej zvyšujúcim sa vekom a prirodzenou stratou kostnej hmoty ako hlavný prejav menopauzy u žien.

Zlepšenie funkcie pľúc je prekvapivo takisto spájané s konzumáciou čerstvých jabĺk na dennej báze. Látky obsiahnuté v jablkách sú dokonca schopné chrániť mozgové bunky a zabrániť tak vzniku Alzheimerovej choroby, strát a porúch pamäte.

Napriek tomu, že jablká sú takmer univerzálnym doplnkom stravy, či už z nutričného hľadiska alebo z hľadiska početnosti zdravotných benefitov, aj naďalej si u ľudí získava najväčšiu priazeň posilňovanie imunity a podpora trávenia. 

Zuzana Bánska

Zdroje:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/267290