Šúľance
varené zemiaky
polohrubá múka
soľ
1 vajíčko
mak, orechy alebo strúhanka
maslo
práškový cukor
Uvarené a vychladnuté zemiaky (uvarené v šupke alebo aj bez nej, môžu byť aj zvyšné z predchádzajúceho dňa) nastrúhame na jemnom strúhadle a mierne posolíme. Pridáme 1 celé vajíčko a múku podľa potreby (závisí od množstva zemiakov). Vymiesime cesto, spravíme dlhý valček, ktorý nakrájame na viac častí. Z každej časti urobíme opäť šúľok a z neho nožíkom krájame malé kúsky, ktoré vyšúľame na malé podlhovasté valčeky.
Medzitým dáme variť veľký hrniec s vodou. Keď voda začne vrieť, vhodíme do nej šúľance. Povaríme za občasného premiešania a keď šúľance vyplávajú na povrch, scedíme ich a ihneď podávame posypané mletými orechami, makom alebo strúhankou. Podľa chuti osladíme práškovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom, aby v ňom šúľance "plávali".