Sú zemiaky zdravé?

Na rozdiel od všeobecne uznávaného presvedčenia je konzumácia zemiakov skutočne zdravá. Ak sú pripravené správne, ide o veľmi zdravú zeleninu, plnú živín a minerálov.

Zemiak môže v poskytovaných benefitoch pre zdravie pokojne poraziť mnoho iných druhov zeleniny a ovocia, ktoré sa považujú za oveľa zdravšie. Avšak zemiaky vyprážané na tuku alebo oleji môžeme, bezpochyby, zaradiť medzi nezdravé jedlá, keďže zemiaky veľmi ľahko absorbujú tuk. Iné je to vtedy, keď si zemiaky uvaríme vo vode, v pare alebo upečieme v rúre so šupkou.

Niekoľko faktov o zemiakoch

Zemiaky sa do Európy dostali z amerického kontinentu vďaka španielskym dobyvateľom v 40. rokoch 16. storočia. Čoskoro sa stali celosvetovo najdôležitejšou pestovanou neobilnou plodinou.

Dnes už máme na výber zo širokej škály zemiakov s hnedou či červenou šupkou,  s bielou alebo žltou dužinou, od skorých, stredne zrejúcich až po neskoré. Podľa toho, na čo ich chceme použiť.  

Zelené a naklíčené zemiaky obsahujú solanín, ktorý je toxický, preto zelené zemiaky nikdy nekonzumujeme. Konzumácia aj malého množstva môže spôsobiť migrény, nevoľnosť, ospalosť či  horúčku.

Zemiaky ako súčasť diéty? Prečo nie

Najviac kritiky od priaznivcov zdravej výživy dostali zemiaky kvôli obsahu škrobu a sacharidov. Dietológovia odporúčajú miernu konzumáciu, ale stojí za to vedieť, že obsah sacharidov v každom druhu zemiakov nie je rovnaký.
Všeobecne platí, že pri diéte sa treba vyhýbať zemiakovým prílohám vyprážaným na oleji, s veľkým množstvom tuku či zemiakovej kaši s veľkým množstvom masla. Vyprážaniu sa treba vyvarovať aj kvôli karcinogénnemu účinku akrylamidu, ktorý sa v zemiakoch vytvára počas procesu smaženia.

Pri diétnom stravovaní sú rozhodujúce porcie, nielen konkrétne potraviny, ktoré sa konzumujú. Pri dodržaní vhodnej frekvencie a množstva môžete zemiaky pokojne konzumovať aj s mäsom. Odporúčané množstvo je 15 až 20 dkg, čo sú približne dva stredne veľké zemiaky.


Zdroj: pixabay.com

 Zdroj živín, vitamínov aj vlákniny

Hoci zemiaky majú vysoký obsah sacharidov, obsahujú aj veľké množstvo vlákniny. Tá okrem zrýchlenia črevnej peristaltiky spomaľuje vstrebávanie glukózy získanej zo zeleniny, takže hladina cukru v krvi po jedle sa tak náhle nezvýši.

Okrem vlákniny existuje aj ďalšia skupina sacharidov, ktorá prispieva k vyváženému využitiu získanej energie. Takzvané rezistentné škroby sa správajú podobne ako vláknina, presnejšie, nevstrebávajú sa v tenkom čreve, ale pokračujú do hrubého čreva, kde sa stávajú potravou pre prospešné baktérie.

Ako sme už spomenuli, zemiaky sú skutočne výživnou zeleninou, obsahujú veľa vitamínu C, bielkovín, vlákniny a vitamínov skupiny B. Obsah vitamínu C je najvyšší pri zbere a dlhým skladovaním sa neustále znižuje.

Dôležité je vedieť aj to, že obsah vitamínu C sa stráca nielen varením, ale aj prípravou. Zemiaky vplyvom vzduchu postupne strácajú obsah vitamínu C, takže čím viac rezných plôch, tým menej vitamínu v zemiakoch zostane. Najviac ho bude v zemiakoch, ktoré si uvaríme v šupke. Šupka zemiaku chráni vitamín C a zabraňuje jeho rozkladu, preto sa obsah vitamínov skladovaním v zime znižuje len pomaly.  

Zemiaky sú skvelým zdrojom draslíka, ba čo viac, jedna stredne veľká hľuza obsahuje asi štvrtinu dennej potreby draslíka. To je takmer dvakrát toľko ako obsahuje napríklad stredne veľký banán. Vzhľadom na to, že tento minerál zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii krvného tlaku, prispieva aj k udržaniu zdravej hladiny cukru v krvi a hustoty kostí a je aj prevenciou obličkových kameňov.


Zdroj: pexels.com

Surové môžu aj liečiť

V ľudovom liečiteľstve sa surové zemiaky pravidelne používali ako antipyretikum či diuretikum. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam vedia zmierniť napríklad zapálené a hnisavé rany, poranenia alebo opuchnuté časti tela.
Nastrúhané alebo nakrájané na plátky sa prikladali na dlane a chodidlá chorým, aby „vysali“ bolesť a znížili horúčku. Surová zemiaková šťava môže pozitívne pôsobiť na chronické prekyslenie, zápaly žalúdka, liečbu vredov či zápalov močového mechúra. Plátky surových zemiakov sa používajú aj na zjemnenie a čistenie pokožky, zmiernenie opuchov okolo očí či ochladenie  pokožky spálenej od slnka.
-m-