Sú včelie produkty naozaj všeliekom?

Keď sa povie včelí produkt, väčšina z nás si tieto slová hneď spojí s medom. Pritom „sortiment výrobkov“ produkovaných včelami, je podstatne širší. Ktoré z nich sa oplatí vyskúšať?

Včelí peľ ako superpotravina

Peľové zrná majú toľko odtieňov, koľko je na svete kvetov. Od bielej cez čiernu, žltú až po hnedú. Všetky obsahujú bielkoviny, aminokyseliny, minerály, vitamíny, hormonálne látky, tuky, vonné látky, hroznový a ovocný cukor.

S viac ako 100 účinnými zložkami dokáže peľ nahradiť chýbajúce živiny v našom tele, čím výrazne podporuje zdravie. Je mimoriadne účinný už v malých dávkach a svoje účinky uplatňuje dlhodobo. Je výborným zdrojom vitamínov B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kyseliny listovej, pantoténovej, kyseliny nikotínovej.

Obsahuje takmer sto druhov enzýmov a množstvo základných minerálov – železo, meď, síru, sodík, draslík, vápnik, horčík, mangán, zinok, chróm, nikel, selén, kobalt, lítium.


 Zdroj: pixabay.com

Okrem toho je plný antioxidantov, čím prirodzene bráni oxidačnému stresu. Z najvýznamnejších účinkov peľu možeme spomenúť nasledovné:

  •  zlepšuje chuť do jedla, priaznivo pôsobí na tráviace orgány a napomáha využitiu živín,
  •  poskytuje pocit pohody, zlepšuje duševné zdravie,
  •  vďaka vysokému obsahu rutínu zvyšuje elasticitu cievnych stien,
  •  lyzín v peli zvyšuje počet červených krviniek a pomáha pri tvorbe hemoglobínu,
  •  znižuje hladinu cholesterolu a priaznivo pôsobí na kapiláry,
  •  pomáha pri sekrécii hormónov v kôre nadobličiek, čím podporuje činnosť obličiek,
  •  pomáha predchádzať problémom s prostatou,
  •  vďaka obsahu tryptofánu, pomáha predchádzať a eliminovať vypadávanie vlasov, podporuje ich rast a zlepšuje stav pokožky,
  •  pre svoj stabilizačný účinok na krvný tlak sa odporúča nielen proti vysokému, ale aj proti nízkemu krvnému tlaku.

Odporúča sa konzumovať ho v prirodzenom stave, ako ho produkujú včely, v granulovanej forme, alebo vo forme peľových tabliet.

Propolis ako antibiotikum

Málokto vie, že včely pripravujú aj jedno z najlepších antibiotík v prírode, takzvaný propolis. Túto žltkastú, červenohnedú, živicovú, voňavú, lepkavú hmotu, podobnú balzamu, vyrábajú včely na špeciálny účel. Šťavy z rastlín a stromov zbierajú iba za slnečného a teplého počasia, medzi 10. a 14. hodinou. Následne ich metabolicky transformujú a potom používajú na ochranu vnútornej hygieny úľa a ničenie invazívnych patogénov.


 Zdroj: pixabay.com

Ľudové liečiteľstvo využívalo propolis ako prírodnú zdraviu prospešnú látku už od staroveku. Skúmaním jeho účinku a chemického zloženia vedci preukázali, že propolis je jedným z najsilnejších prírodných antibiotík, ktoré nemá žiadne vedľajšie účinky. Vďaka vysokému obsahu flavonoidov, má propolis viac ako 40 liečivých účinkov. Niektoré z nich sú :

  •  zvyšuje odolnosť nášho organizmu a posilňuje imunitný systém,
  •  vďaka baktericídnym, vírusovým, plesňovým a parazitárnym účinkom  pomáha pri zápalových ochoreniach a miernych infekciách,
  •  liečba horných dýchacích ciest (bronchitída, zápal pľúc, bronchiálna astma, angína a pod.),
  •  liečba zápalov žalúdka a čriev, zápalov močových a pohlavných ciest,
  •  liečba reumatických bolestí,
  •  účinný je pri ochoreniach ďasien a ústnej sliznice (zápal ďasien, afty, zubný kaz, paradentóza, gingivitída), plesňové ochorenia ústnej dutiny, hrdla a laryngitídy,
  •  odstránenie menštruačných kŕčov a pošvových infekcií,
  •  pri liečbe plesňových infekcií, ekzémov, abscesov, vyrážok, preležanín, psoriázy, popálenín a spálenín od slnka,
  • detoxikuje organizmus pri otrave alkoholom alebo nikotínom.

Tinktúru možno vyskúšať pri všetkých problémoch, kde iné prírodné liečivá nezaberajú.

Materská kašička je jedlom kráľov

Včelia materská kašička sa produkuje v hltane včiel počas trávenia peľu. Týmto špeciálnym proteínovým koncentrátom sa 3 dni kŕmia včelstvá, vyvíjajúce sa v úľoch, ale neskôr má výsadu tohto špeciálneho elixíru už len včelia kráľovná.


 Zdroj: pixabay.com

Včelia materská kašička je jediná prírodná látka, ktorá obsahuje viac ako 150 biologicky aktívnych zložiek: bielkoviny, tuk, cukor, vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a mnoho ďalších.

V materskej kašičke bolo nájdených 13 druhov aminokyselín, celý komplex vitamínov skupiny B, ďalej vitamíny A, C, D, E, H, K a P. Má tiež vysoký obsah minerálov, obsahuje draslík, meď, železo, fosfor, vápnik, kremík a síru.
 
Môže ju konzumovať každý, bez ohľadu na vek či pohlavie. Nie je preto náhoda, že napríklad v starovekej čínskej ríši sa včelej materskej kašičke pripisovalo tajomstvo dlhého života a kňazi egyptských faraónov ju používali ako zázračný liek takmer na všetko. Oblasti použitia materskej kašičky sú:

  • liečba začínajúcej rakoviny, pretože dlhodobá konzumácia podporuje hojenie histologických zmien,
  • veľmi účinná pri srdcových a obehových ťažkostiach, žalúdočných a črevných ochoreniach,
  • u dojčiacich mamičiek, ktoré nemajú dostatok mlieka, zvyšuje jeho tvorbu,
  • účinne znižuje ťažkosti súvisiace s nedostatkom hormónov, dodáva pocit pohody a chuti do života,
  • zmierňuje pocit únavy v starnúcom organizme a zabraňuje predčasnému psychickému vyčerpaniu, posilňuje nervový systém,
  • pôsobí na nechutenstvo, poruchy látkovej výmeny, slabosť,
  • ovplyvňuje obnovu Langerhansových ostrovčekov, ktoré sa nachádzajú v pankrease a sú zodpovedné za produkciu inzulínu,
  • odstraňuje fyzické a psychické vyčerpanie spojené s cukrovkou,
  • na liečbu neplodnosti, astmy, porúch štítnej žľazy a žalúdočných vredov
  • stimuluje tvorbu protilátok a bielych krviniek,
  • prírodné antibiotiká v materskej kašičke neutralizujú alebo ničia baktérie a vírusy spôsobujúce zápaly,
  • priaznivo ovplyvňuje sexuálnu výkonnosť mužov a žien a zvyšuje potenciu,
  • urýchľuje vylučovanie škodlivých látok v tele minimálne o 40 percent (napr. nikotín, alkohol a pod.).

O materskej kašičke by sme mali vedieť, že na čerstvom vzduchu, sušením, ale aj dlhším skladovaním pomerne rýchlo stráca biologickú hodnotu. Práve preto kvalitní výrobcovia používajú pri tomto výrobku metódu lyofilizácie. Proces sa vyznačuje tým, že takto vysušené bioaktívne látky si zachovávajú svoju životaschopnosť a v tomto stave sa dajú udržiavať aj roky.
-m-