Štyri zbrane prinášajúce krásu a zdravie!

 

V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame štyroch spoľahlivých bojovníkov, ktorí vám zabezpečia nielen zdravie, ale aj krásu. Pomôžu vám získať pevné a husté vlasy, definitívne odstránia kožné problémy a ekzémy. Podieľajú sa na výžive nechtov a ovplyvňujú kvalitu zraku. Ako sa spomínaní bojovníci volajú?
 
Krásne nechty, pevné vlasy, zmyselné pery a zdravý zrak zabezpečí vitamín B2
 
Riboflavín patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Nedostatok spôsobuje precitlivené vnímanie ostrého svetla, pálenie očí, zápaly spojiviek a suchosť pokožky. Okrem toho jeho nedostatok zapríčiňuje vnútornú úzkosť. Ak máte sklony k rôznym úzkostiam, skúste najprv siahnuť po tomto vitamíne. Trhlinky v kútikoch úst a zápaly ďasien sú dôsledkom nedostatočného príjmu riboflavínu. Vitamín B2 je obsiahnutý v rastlinných aj živočíšnych produktoch. Nájdete ho v bravčovom mäse, pečeni a vajciach. Losos a makrela sú tiež zdrojom vitamínu B2. Zo zeleniny je zastúpený v špenáte. Bohatou zásobárňou sú vlašské orechy a droždie.
 
Stop suchej pokožke s náznakmi vrások, únave a nízkej výkonnosti dá vitamín E!
 
Vitamín E je známy antioxidant, ktorý je ochrancom buniek a vôbec pôsobí povzbudivo na celý organizmus. Zabezpečenie správnej funkcie nervového a tráviaceho systému, ale aj krvného obehu je v kompetencii tohto vitamínu. Nízka výkonnosť je spôsobená nedostatkom vitamínu E. „Éčko“ nájdete v slnečnicových semienkach, mandliach a lieskovcoch. Ak si chcete zabezpečiť dostatočný prísun tohto vitamínu jedzte pravidelne strukoviny (najmä fazuľu), špenát, olivy a vajíčka.
 
Skrášlite sa s biotínom – odstraňuje kožné problémy, vypadávanie vlasov, lupiny a účinne pôsobí proti nervozite
 
Biotín je dôverne známy pod názvom vitamín B7, často sa používa aj termín vitamín H. Vitamín B7 môžeme s pokojom označiť za najlepšieho bojovníka za ženskú krásu. Zvýšte jeho príjem pri kožných problémoch. Biotín napomáha pri hojení ekzému. Pomaly vám rastú vlasy alebo vám nadmerne vypadávajú? Možno je to spôsobené nedostatkom tohto vitamínu. Pri rôznych bolestiach, zvracaní, únave a chudokrvnosti zvýšte príjem vitamínu H. Pre zdravie a krásu jedzte tmavú ryžu, orechy, mlieko a strukoviny. Biotín sa ďalej nachádza v ovocí, droždí a dokonca aj v cibuli, špenáte, hrachu a mrkve.
 
Pri bledej pokožke, ekzémoch, vypadávaní vlasov a pre posilnenie kostí a zubov siahnite po vápniku
 
Sklon k depresiám, nespavosti a nervozite môže zvyšovať nedostatočný príjem vápnika. Vápnik pomôže pri tráviacich ťažkostiach a znižuje vysoký krvný tlak. Vápnik nájdete v mnohých potravinách. Zo zeleniny je vápnik zastúpený v hrášku, brokolici, špenáte, tekvici a keli. Nachádza sa v slnečnicových semienkach, mlieku, syroch a rybách. Bohatým zdrojom tohto vitamínu je sója a ovsené vločky. V prípade, že konzumujete veľa mäsa, mali by ste dbať na zvýšený prijem tohto minerálneho prvku. Ideálne je vyvážiť vysoký príjem mäsa dostatkom zeleniny – zeleninové šaláty si určite zamilujete.
 
Miroslava Miková