Štýlovo a bezpečne na svahu. Ako na to?

Lyžiarska sezóna je už v plnom prúde. Ak sa ešte len chystáte nakupovať lyžiarsku výstroj, prichystajte si pevné nervy. Výber lyžiarskej výbavy si vyžaduje čas, trpezlivosť a kvalitné informácie. A nejde o lacnú záležitosť. Počítajte s tým, že pár stoviek eur určite miniete. Nenechajte sa príliš ovplyvniť cenou. Dbajte predovšetkým na kvalitu. Investovať sa oplatí. Máte istotu, že lyžiarska výstroj pár sezón vydrží a budete sa cítiť bezpečne.

Ďalšia dôležitá vec. Nakupujte u špecializovaných predajcov, ktorí vám poskytnú hodnoverné informácie. V minulosti stačili na parádnu lyžovačku klasické otepľovačky, šál a rukavice. A všetci boli spokojní. Lenže dnes sa nároky zvyšujú. Dôležitá je bezpečnosť i pohodlie. Čím kvalitnejšie oblečenie a výstroj si zaobstaráte, tým lepšie vás ochránia pred zranením, mrazom a zimou.

Lyže ako základ
Mnoho značiek, farieb i druhov. Ako si vybrať? Už približne dvadsať rokov vládne éra carvingových lyží. Vykrajovanie oblúkov bez straty rýchlosti vnieslo do lyžovania iskru a pocit väčšieho adrenalínu. Ak lyžujete v teréne, ktorý možno označiť za ľahký, dobre poslúžia crossové lyže či lyže z kategórie allround. Sú niečo medzi lyžami univerzálnymi a športovými. Do náročného terénu treba zvoliť skôr freeride či freestyle lyže.
Ženy si viac potrpia na vzhľad, ako na funkcie. Preto väčšina výrobcov ponúka aj takzvané „lady kolekcie.“ Lyže predsa musia ladiť s lyžiarkami, s nohavicami, bundou a, samozrejme, aj s prilbou.

Pri výbere lyží by ste sa mali sústrediť skôr na tie s dreveným jadrom. Sú pevnejšie a vydržia väčšie zaťaženie ako tie s plastovým. Sú však aj o poznanie drahšie. Pre mužov je ustálená dĺžka približne 165 až 180 cm. U žien 146 až 160 cm.
Rozhodujúcimi faktormi pri výbere tých správnych lyží pre vás sú: všestrannosť, obratnosť, komfort, točivosť, hranenie (presnosť prevedenia carvingového oblúka) a stabilita v rýchlosti.

Lyžiarky, palice, rukavice, prilba
Ďalšie dôležité a potrebné časti výstroja. Pri výbere správnych lyžiarok si musíte v prvom rade odpovedať na niekoľko dôležitých otázok:
1. Do akej skupiny lyžiara sa zaraďujete? Pre začiatočníkov sú určené iné lyžiarky ako pre pokročilých.
2. V akých podmienkach lyžujete?
3. Lyžujete prevažne pomalšie či rýchlejšie? Na rýchlejšie lyžovanie potrebujete tvrdšie lyžiarky.

A čo palice a rukavice? Lyžiarske palice sa vyberajú podľa výšky. Rukavice musia byť nepremokavé. Prilba je tiež veľmi dôležitou časťou lyžiarskej výstroje. Ak ste začiatočník, na svahu sa bez prilby ani neukazujte! Samozrejme, pre pokročilého lyžiara platí to isté. Pri páde môžete utrpieť vážne zranenia. Dokonca otras mozgu. A vôbec to nemusí byť vaša vina.
Aktuálne sú na trhu rôzne štýlové prilby. Imitujú štrikované čiapky, sú rôznofarebné, pokreslené, s brmbolcami, dokonca i so svietiacimi rohmi. Vďaka prilbe môžete pôsobiť štýlovo.

Bunda a nohavice
Keď zladíte bundu a nohavice s lyžami, lyžiarkami, prilbou aj rukavicami, celkový outfit je bezchybný. Pokojne skombinujte zelenú s ružovou či modrú s červenou. Chcete sa predsa na svahu odlíšiť od ostatných. Moderné a používané sú tiež rôzne prúžky, pásiky, bodky, kárované vzory. V prvom rade však treba dbať na základné funkcie lyžiarskeho odevu: ochrana proti zime, vetru a snehu. Bunda aj nohavice musia dobre izolovať, byť vodotesné a, samozrejme, aj priedušné.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, imagerymajestic