ŠTRÚDLOVÉ FANTÁZIE
KAPUSTOVÁ ŠTRÚDLA. 1/2 kg kyslej kapusty prepláchneme, aby nebola veľmi kyslá, pokrájame a dáme dusiť na tuk a jemne nakrájanú cibuľku. Keď je kapusta mäkká, necháme ju odpariť, podľa chuti osolíme a okoreníme. Cesto pokvapkáme tukom, posypeme osmaženou strúhankou, poukladáme naň udusenú kapustu, zavinieme, potrieme nesladeným mliekom a upečieme.
MAKOVA ŠTRÚDLA. Je veľmi obľúbená. Zo štyroch bielkov ušľaháme tuhý sneh, zašľaháme do nich 120 g krupicového, alebo práškového cukru a zľahka vmiešame 100 g pomletého maku prípadne aj 50 g hrozienok. Závinové cesto opäť pokropíme tukom, navrstvíme naň náplň rovnomerne a po zavinutí dáme piecť.
ZEMIAKOVA ŠTRÚDLA. Pripravíme si zemiakovú kašu asi z 2 kg zemiakov a primeraného množstva mlieka, aby nebola veľmi tuhá, ani riedka. Do nej zamiešame nadrobno pokrájané zvyšky vareného údeného mäsa, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme lyžicu sušeného kôpru. Rozotrieme na cesto, posypané osmaženou strúhankou.