Stretnutie drotárskych majstrov oslávi 30 rokov

V dňoch 27. a 28. septembra bude Považské múzeum na Budatínskom hrade hostiť umeleckých remeselníkov a ľudí pracujúcich s drôtom z rôznych kútov Slovenka i Českej republiky. Podujatie, zamerané na rozvoj a udržanie drotárskych zručností a ich uplatnenie v moderných umelecko-remeselných a výtvarných aktivitách, predstavuje inšpiratívnu edukačnú i tvorivú platformu, ktorá už tri desiatky rokov pomáha udržiavať a rozvíjať jedinečnú domácu výrobnú tradíciu, od roku 2019 uznanú za svetové kultúrne dedičstvo.

Aktuálny ročník prináša pre priamych účastníkov i návštevníkov múzea zaujímavý program, ktorý poučí, zabaví a azda i podnieti k zamysleniu. Jeho hlavnou aktivitou bude sobotňajší workshop drotárov venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov s prvkami trash artu na voľnú tému. „Tohtoročnou úlohou sme chceli pripomenúť globálne problémy súvisiace s neustálym rastom produkcie odpadu a upozorniť na potrebu vyššej environmentálnej zodpovednosti ľudstva. Podstatou drotárstva, pôvodne opravárenskej živnosti, bola recyklácia predmetov každodennej potreby a veľmi efektívne využívanie základného materiálu. Tradičná práca s drôtom teda aj dnes slúžiť ako príklad takmer bezodpadovej tvorivej činnosti a môže byť jednou z možností ako dať veciam druhú šancu a zmysluplne využiť aj zdanlivé zbytočnosti na artefakty, ktoré potešia či skrášlia naše životy, hovorí autorka projektu historička Mgr. Katarína Hallonová.

Stretnutie drotárskych majstrov v Považskom múzeu je najstarším a zároveň najdlhšie trvajúcim pravidelným podujatím zacieleným na nositeľov tohto nevšedného remesla vôbec. Organizuje sa každoročne od roku 1991 a prerušila ho len pandemická kríza. Tohtoročné okrúhle výročie jeho existencie si majstri pripomenú v piatok na slávnostnom spomienkovom seminári bilancujúcom uplynulé tri tvorivé desaťročia, na ktorom predstavia aj svoje výtvarné projekty. Jeho súčasťou bude tiež poznávacia exkurzia do hlavných centier drotárskeho kraja Veľkého Rovného a Dlhého Poľa a odborná prednáška k problematike ošetrovania kovových a nekovových materiálov.

V sobotu sa podujatie otvorí širokej verejnosti. Návštevníci Budatínskeho hradu nebudú len pasívne obdivovať fantáziu a fortieľ skutočných expertov na prácu s drôtom, ale pod vedením lektora dostanú aj možnosť otestovať si svoju šikovnosť v Škole drôtovania. Najmä rodiny s deťmi poteší príbeh O prefíkanom drotárovi, ktorý pripravilo divadelno – hravé zoskupenie RAZCA ako zážitkovú prehliadku hradu. V Drotárskom pavilóne, okrem stálej expozície drotárstva, sa nachádza výstava Čo drôt spojil, čas nerozdelí... venovaná tradičným drotárskym technikám využívaným pri opravách predmetov najrôznejšieho charakteru. Osobne odporúčam pozrieť si tiež zaujímavú autorskú prezentáciu fantazijných drôtených objektov evokujúcich tajuplný svet prapôvodných životných foriem či podivných vesmírnych štruktúr akademického sochára Mgr. art. Jaroslava Drotára z Humenného. Kurátorsky ju pripravil historik umenia Mgr. Zdeno Hogh a vystavené diela sú dôkazom, že kovové vlákno i staré drotárske technologické postupy môžu nájsť plnohodnotné uplatnenie aj v súčasnom profesionálnom umení,“ dodáva Hallonová. 

Expozície a výstavy budú pre verejnosť prístupné v čase obvyklých otváracích hodín Budatínskeho hradu. Workshop drotárskych majstrov a Škola drôtovania sa koná v sobotu od 09.00 do 15.00, zážitkové prehliadky o 10.00, 11.30, 13.15, 14.45 a 16.15. Piatkový seminár je určený prihláseným účastníkom podujatia. Vstup na workshop drotárskych majstrov a Školu drôtovania je bezplatný.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj foto: pmza.sk