Stres a stresory

Stres je akýkoľvek nátlak, ktorý nás núti prispôsobovať sa, či je nám to príjemné alebo nie. V bežnom živote sa často sa zamieňa stresor za stres. Dr. H. Selye označil všetko, čo má na nás a na náš organizmus určité požiadavky, čomu sa musíme prispôsobovať, ako stresor. Vo väčšine prípadov sme to my, kto rozhoduje, či budeme na určitý stresor reagovať stresovou situáciou. Aj preto sa môžeme pred ich škodlivými účinkami chrániť, alebo aspoň ich dopad zmierniť. Stresory by sme mali poznať a identifikovať.

Stresory delíme na:

Myšlienkové stresory – vznikajú z pohľadu na svet, na druhých ľudí, na seba a zo situácii, do ktorých sa dostávame. Ľudia spravidla netrpia tým, čo sa stane, ale tým, čo si myslia.

Úlohové stresory – pochádzajú zo spôsobu riešenia úloh, za ktoré sú ľudia zodpovední.

Fyzikálne stresory - chemické stresory, bioekologické stresory – faktory prostredia, života i práce. Ťažko sa im dá vyhnúť, ale netreba ich ani podceňovať, ak organizmus prekročí medze prispôsobenia, potom je k chorobe je už len krôčik.

Stresormi môže byť aj ľudia. Môže to byť problematický spolupracovník, byrokratický úradník, ale aj hádavý člen rodiny. Niekedy je potrebná veľká kontrola a múdrosť na udržanie tolerancie a pokoja. Na druhej strane sú ľudia, ktorých by sme mohli nazvať liečiteľmi stresu. Stresové situácie nevytvárajú a sami stresom netrpia.

Nie menej závažné sú aj spoločenské stresory – pre niekoho je stresujúci styk s ľuďmi, pre iných je to izolácia a samota. Takéto stresové reakcie vnikajú predovšetkým z neznalosti spoločenských pravidiel, ak človek nevie, čo sa od nás očakáva.
Pomerne často ide o stres prameniaci z prítomnosti ľudí – i keď je človek spoločenský, potrebuje ľudí okolo seba, sú situácie, kedy túži po súkromí, dokonca po samote. Preto je dobré, ak ľudia cítia určité napätie, ktoré väčšinou končí hádkami, že si zoberú dovolenku, oddýchnu si od práce a niekedy aj od rodiny.
Jedným z najdôležitejších momentov, ktoré rozhodujú o zdraví a chorobe, je chápanie seba samého. Toto chápanie ovplyvňuje stresové reakcie a tým aj náchylnosť k chorobám. Odborníci potvrdili, že ľudia, ktorí majú kontrolu nad sebou, nad svojim životom lepšie odolávajú negatívnym vplyvom, nepodliehajú stresovým situáciám.

Veľa ľudí si spôsobuje stres svojim životným štýlom, myslením, chovaním a malou schopnosťou prispôsobiť sa. Dôležitá je určitá vyrovnanosť, schopnosť rozdeliť si svoj čas medzi rodinu, prácu a zábavu. Ďalšou, nie menej dôležitou požiadavkou, je prispôsobivosť, niečo čo môžeme sami kontrolovať. A tiež netreba zabudnúť, že máme k dispozícii množstvo relaxačných techník.

Autor: Anna Čunderlíková