Stres a naše zdravie

V minulosti väčšina ľudí zomierala na epidémie, dnes ľudia zomierajú na následok civilizačných ochorení, pod ktoré sa vo veľkej miere podpisuje stres.

Somatopsychické a psychosomatické javy
V medicíne sa stretávame s pojmom „somatopsychické“ javy, čo je vplyv telesného stavu na psychiku. Platí to aj naopak. Zmeny psychického stavu môžu spôsobiť fyziologické zmeny - „psychosomatické“ javy. Začarovaný kruh psychických a fyzických stavov nie je pri chorobách zo stresu zanedbateľný, lebo telesné a duševné zdravie sú vlastne spojené nádoby.

Stres - spoločný menovateľ väčšiny chorôb
Najčastejšie ide o choroby srdcovocievneho systému. Srdce na základe nervových a hormonálnych podnetov zvýši svoju aktivitu a prečerpáva viac krvi. Zvyšuje sa tlak krvi – hypertenzia. V strese endokrinné žľazy vylučujú do cievneho riečišťa hormóny a tie spôsobia, že sa do ciev presunie cholesterol a ďalšie tuky, ktoré majú svalom dodať energiu na prekonanie krízového stavu (útok, únik). V prípade, že očakávaná situácia nenastane, cholesterol a ostatné tuky priľnú k stenám tepien a ostanú tam uložené. Dôsledkom tohto stavu je artérioskleróza - zúžený priesvit ciev a následne obmedzený prietok krvi. Spojenie vysokého tlaku krvi a vysokej hladiny cholesterolu môže zapríčiniť angínu pectoris (bolesť na hrudi) a infarkt myokardu (srdcový infarkt).

Zdá sa, že aj celý tráviaci systém ovplyvňujú naše emócie. Neblahým dôsledkom je vznik žalúdočných vredov, dvanástnikových vredov, či zápalové ochorenie hrubého čreva. Stresom trpí aj pankreas (podžalúdková žľaza).
Nepríjemná je aj migréna - bolesť hlavy. Nejde, len o bolesť, ako takú, ale často je bolesť sprevádzaná podráždenosťou, precitlivenosťou na svetlo a hluk.

Potvrdený aj podiel stresu na onkologických ochoreniach, respiračných ochoreniach a duševných ochoreniach. Z hľadiska duševného zdravia má pre človeka v strese nesmierny význam sociálna podpora.
Súčasné štúdie jednoznačne preukazujú, že nie je ohrozený ten, čo sa do stresu dostane, ale ten, kto ho nezvládne. Choroba nenechá na seba dlho čakať.

Namieste je otázka. Dá sa vôbec vystúpiť z tohto rýchlo sa rútiaceho vlaku života? Rozhodne dá. Ibaže netreba čakať na to, kedy nás zabrzdí vlastný organizmus. Ak prešvihneme správny čas, máme problém, ocitneme sa v začarovanom kruhu vzájomných psychických a fyzických problémov, ktoré negatívne pôsobia na naše zdravie.

Autor: Anna Čunderlíková