Strečing – nevyhnutná súčasť každého tréningu

Mnohí ľudia strečing zanedbávajú a po skončení obľúbenej športovej hodiny, bežeckej aktivity alebo iného cvičenia rýchlosťou blesku rovno do šatne. Omyl! Takto si koledujete o riadnu svalovicu, skrátené svaly a v horšom prípade o zranenie.

  Čo strečingom získame?
Hlavnou úlohou strečingu je ponaťahovať skrátené svaly a je vhodnou prevenciou proti zraneniam. Ak sa budeme pravidelne naťahovať, prinesie nám to zaslúžené ovocie. Strečing má účinok na samotnú kvalitu športového výkonu, na vašu ohybnosť a pohyblivosť. Strečingom sa udržiavajú svaly v pružnosti a predchádzame svalovým úrazom. Celkovo strečing má slúžiť k uvoľneniu napätých svalov v záverečnej fáze tréningu. Zabraňuje skracovaniu svalov. A to, že potom budeme v kombinácií s vyplaveným endorfínmi v psychickej pohode, netreba vari pripomínať.
 
Ako sa správne vystrečovať?
Jednotlivé svalové partie by sme mali naťahovať rovnomerne a venovať im primeraný čas, nikde sa neponáhľať. Strečing by sa mal vykonávať dôsledne, v pomalom, pokojnom tempe. Svaly naťahujte len do pozície, keď to nie je bolestivé. Je potrebný najmä počas tréningu so záťažou. V prestávkach medzi sériami sa snažte ponaťahovať precvičovaný sval jedným alebo dvoma natiahnutiami. Sval sa takto natiahne a tým sa lepšie prekrví. Snažte sa strečing využívať ako doplnok cvičenia, nie ako samostatný tréning na získanie pružnosti. Na to skúste radšej jogu či pilates.

 Koľko času mu venovať?
Strečing vykonávajte na konci hodiny, veľmi pomalými a opatrnými pohybmi. Hlavne, žiadne kmitanie, skôr sa iba pritiahnite a v jednej pozícií zotrvajte dvadsať sekúnd. Potom na pár sekúnd uvoľnite. Celkový ideálny čas venovaný strečovaniu by mal byť asi desať minút. Ak ho absolvujete aj pred cvičením, myslite na to, že sval musíte najskôr zahriať krátkou- aspoň päť minútovou dynamickou rozcvičkou.

 Nezabúdajte, že strečing je rovnako dôležitý ako tréning samotný. Ak sa chcete vo výkone posúvať je nutné mu venovať potrebný čas.
 
Autor: Andrea Zummerová