Strava ako prevencia Alzheimerovej choroby
Podľa štatistík až polovica Američanov vo veku nad 85 rokov trpí Alzheimerovou chorobou. Podľa Americkej akadémie neurológie sa toto číslo bude iba zväčšovať. Ako tejto chorobe predchádzať?
Pozor hlavne na trans-mastné kyseliny!
Podľa odborníkov riziko vzniku tohto nepríjemného ochorenia zvyšuje vysoký príjem škodlivých nasýtených a trans-mastných tukov. Jedna z početných štúdií, ktorá bola vykonaná v tomto smere, dokonca prišla so záverom, že tí, ktorí jedli najväčšie množstvo zdraviu škodlivých nasýtených tukov, mali až trojnásobne vyššie riziko, že budú trpieť Alzheimerovou chorobou. To znamená, že veľmi dôležité je tieto tuky v strave eliminovať. Trans-mastné tuky sa nachádzajú hlavne v polotovaroch, údeninách, stužených tukoch, ale aj v niektorých sladkostiach.
Rizikový je aj prebytok ťažkých kovov v tele
Odborníci upozorňujú aj na ťažké kovy v tele. Mnohé z nich podporujú tvorbu škodlivých voľných radikálov, ktoré poškodzujú mozgové bunky. Z tohto dôvodu sa treba vyhnúť napríklad používaniu hliníkového riadu, naučiť sa čítať etikety potravín a sledovať pôvod rýb, ktoré konzumujeme.
Čo si, naopak, vo svojej strave dopriať?
Skvelý je vitamín E
Ak chcete predchádzať Alzheimerovej chorobe a túžite starobu prežiť naplno, sústreďte sa na príjem antioxidantov. Mozgu prospieva vitamín E, ktorý nájdete v orieškoch, semienkach a tiež v za studena lisovaných olejoch. Preto si každý deň doprajte mix rozličných semien a orechov. Nezabudnite ani na 1 – 2 polievkové lyžice napríklad olivového oleja.
Denne aspoň pol kila zeleniny a ovocia
Zelenina a ovocie sú nabité antioxidantami, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. V jedálničku preferujte hlavne zeleninu a tú vhodne doplňte ovocím. Nezabúdajte, že čím bude váš jedálniček v tomto smere pestrejší, tým lepšie. Nebojte sa vyskúšať aj to, čo nepoznáte.
Dbajte aj na prísun kyseliny listovej a vitamínu B6
Pre zdravie mozgu sú veľmi dôležité aj vitamíny zo skupiny B. Vitamín B6 nájdete napríklad v zelenej listovej zelenine, strukovinách či tučných rybách. Vitamín B12 najmä v potravinách živočíšneho pôvodu.
Ideálom je stredomorská strava a DASH diéta
Podľa štúdie uverejnenej v časopise Alzheimer\'s & Dementia: The Journal of The Alzheimer\'s Association zasa riziko Alzheimerovej stravy znižuje stredomorská strava v kombinácii s DASH diétou. To znamená, že človek by mal týždenne zjesť 6 porcií listovej zeleniny, 2 porcie bobuľového ovocia, 1 porciu rýb, 2 porcie hydiny, 3 porcie strukovín, 5 porcií orechov a denne primerané množstvo alkoholu, ideálne červeného vína.
-w-