Stratená knižnica ukrýva tajomstvá...aj nebezpečenstvo!

Stratená knižnica ako najlepšia detská kniha roka 2023 podľa Amazonu vás vtiahne do krásneho príbehu o hľadaní pravdy, voľbe vytúženého života, sile hodnotnej knihy a, samozrejme, o knihovníkoch, ktorí vždy vedia, kde pravé takú nájdete.

Vezmite si knihu, nechajte tu knihu. Alebo oboje.
To si jedného dňa na tabuľke pri malej knižnici, ktorá sa cez noc nečakane zjavila v parku mestečka Martinville, prečíta piatak Evan. Keď si zo skrinky, na ktorú dozerá veľký ryšavý kocúr Mortimer, vytiahne dve polorozpadnuté knihy, ani netuší, ako sa mu život čoskoro obráti naruby.

Mortimer a jeho sestra Petúnia milovali hry. „Šéf knižnice“ bola jej obľúbená. Pravidlá boli jednoduché: komukoľvek sa podarilo vyšplhať vyššie, vyhral. Mortimer bol aj vďaka svojim dvadsiatim štyrom pazúrikom vynikajúci lezec, ale i napriek tomu vyhral len málokedy. Petúnii sa vždy podarilo dostať sa vyššie. Aj ona mala dvadsaťštyri pazúrikov. Ešte stále si pamätal jej usmievavú tvár, ktorá sa na neho škerila z najvyššej police v knižnici.

Spolu s kamarátom Rafem rýchlo objavia súvislosť medzi jednou zo starých kníh a dávnym požiarom, o ktorom nikto z dospelých nechce hovoriť. Najmä Evanov otec, ktorý sa začne správať mimoriadne zvláštne...
Podarí sa chlapcom vypátrať, čo sa pred dvadsiatimi rokmi naozaj stalo?

Keď sa v jednu noc v malom mestečku Martinville objaví tajomná malá knižnica, ktorú stráži veľký oranžový kocúr Mortimer, 11-ročný Evan vytiahne zo skrinky dve polorozpadnuté knihy. Napokon, písalo sa tam - vezmite si knihu, nechajte tu knihu. Alebo oboje. Tak prečo nie?

No len čo tak spraví, ani len netuší, ako sa mu život čoskoro obráti naruby. Spolu s kamarátom Rafem rýchlo objavia súvislosť medzi jednou zo starých kníh a dávnym požiarom, o ktorom nikto z dospelých nechce hovoriť. Najmä Evanov otec, ktorý sa začne správať mimoriadne zvláštne...

Chlapci začnú klásť otázky a odpovede začnú meniť nielen ich budúcnosť, ale aj samotné mestečko. Podarí sa chlapcom vypátrať, čo sa pred dvadsiatimi rokmi naozaj stalo?

Stratená knižnica je nadčasový príbeh o sile správnej knihy a dobrého príbehu. Je to zábavný, mierne magický príbeh, ktorý vzdáva hold knihám, knihovníkom a knižniciam.