Stop vráskam! Ktoré potraviny proti nim bojujú?

 

Vrásky sú prirodzenou súčasťou procesu starnutia. Neexistuje nič, čo by zabránilo ich vzniku. Isté je len to, že starnutie možno spomaliť. Dôležitý je zdravý životný štýl a niektoré potraviny, ktoré majú výnimočnú schopnosť proti vráskam bojovať.
 
Jedzte do sýtosti nasledovné potraviny a spomalíte starnutie
Kvalitná kozmetika je pre starnúcu pleť nevyhnutnosťou. Ak pleti chýbajú dôležité látky, krémy dokážu vonkajší vzhľad pleti vylepšiť len čiastočne, pretože väčšina ich zložiek pôsobí len na povrchu kože. Dôležité je sústrediť sa na príjem živín, ktoré zaručia zdravie pleti i celého organizmu.
 
Bohatým zdrojom antioxidantov, protizápalových látok bojujúcich proti voľným radikálom, je bobuľovité ovocie. Obzvlášť bohaté na tieto látky sú čučoriedky. Významné postavenie má vitamín C, ktorý okrem radu funkcií vplýva na produkciu kolagénu. Okrem toho čučoriedky posilňujú kardiovaskulárny systém a funkciu zraku. Môžete ich pridať do ovocných šalátov, sladkých pokrmov alebo ovsených vločiek, ktoré konzumujete na raňajky.
 
Druhou významnou zložkou je kakao. Máme na mysli kvalitný kakaový prášok, ktorý môžete pridať do mlieka. Vhodnou voľbou je aj čokoláda s vysokým podielom kakaa (aspoň 80 percent). Pravidelná konzumácia kakaa vedie k lepšiemu okysličeniu a zásobeniu pleti živinami, tým pádom je pleť lepšie hydratovaná a bez vrások.
 
Do tretice prichádzajú na rad potraviny s vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Za jeden z najlepších zdrojov sú považované ľanové semienka. Prečo práve omega-3? Tieto mastné kyseliny zabezpečia, že vlasy sú zdravé, nechty pevné a pleť hydratovaná. Pokúste sa denne skonzumovať 2 čajové lyžičky ľanových semien, ktoré prospejú i srdcu a tráveniu.
 
V súvislosti s rajčinami sa veľmi často skloňuje pojem lykopén, ktorý pozitívne pôsobí na kožné bunky, chráni pred chorobami srdca a zlepšuje kvalitu spermií. O lykopéne je známe, že najlepšie sa vstrebáva spolu so zdravými tukmi, napríklad olivovým olejom.
Fazuľa a šošovica sú špecifické z viacerých dôvodov. Obsahujú bohaté dávky vlákniny a patria do kategórie potravín s nízkym glykemickým indexom (zasýtia na dlhšie a energiu uvoľnia postupne). Práve stabilná hladina cukru v krvi je predpokladom štíhlosti, pevnej a pružnej pleti bez vrások.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, imagerymajestic