Stonkový zeler: prečo by ste si ho mali dopriať pravidelne?

Stonkový zeler sa dá využiť mnohými spôsobmi. Chutný je v čerstvých šalátoch, polievkach i dusený. S obľubou sa pridáva do smoothie alebo sa z neho robia šťavy.

Stonkový zeler do jedálnička patrí nielen kvôli jedinečnej chuti, ale aj zastúpeniu výživných látok. Keďže ide o zeleninu, ktorá má v sebe veľa vody a minimum kalórií, hodí sa aj do diétneho jedálnička,pretože  do tela doplní tekutiny a výborne zasýti.

Čo všetko obsahuje stonkový zeler?

Napriek tomu, že stonkový zeler obsahuje až 95 percent vody, je plný živín, teda vitamínov, minerálov, stopových prvkov i antioxidantov. Nachádza sa v ňom vitamín K, vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, a betakarotén. Z minerálov sú zastúpené vápnik, mangán, horčík i fosfor. Samozrejme, za zmienku stojí vláknina, ktorá prospieva tráveniu, má vynikajúcu sýtiacu schopnosť a podieľa sa na znížení cholesterolu v krvi.

Ak nutričné hodnoty prepočítame na 100 g, potom toto množstvo obsahuje 17,6 kcal, 3,8 g sacharidov a 0,8 g proteínov. Ďalej 40 percent odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vitamínu K, 10 percent  ODD vitamínu A, 6 percent ODD vitamínu C a 10 percent kyseliny listovej. Meď tvorí 8 percent ODD, horčík 6, vápnik a sodík 4 percentá ODD.

Z antioxidantov, ktoré sú bojovníkom proti oxidačnému stresu, sa v stonkovom zeleri najviac vyskytujú flavonoidy.


Zdroj foto: pixabay.com

Benefity, o ktorých by ste mali vedieť

Stonkový zeler je nabitý biologicky aktívnymi látkami. Ak ho do jedálnička zaradíte pravidelne, môžete sa tešiť na viacero zdravotných benefitov. Ktoré sú to?

Pomôže predchádzať rakovine

Ak chceme predchádzať chorobám, vrátane tých vážnych, mali by sme sa usilovať žiť v súlade so svojím vnútorným hlasom. Avšak dôležitý je aj zdravý životný štýl, vrátane konzumácie potravín bohatých na antioxidanty. Medzi nimi nesmie chýbať  zeler.

Stonkový zeler je zdrojom protirakovinových zlúčenín, ako napríklad apigenínu a luteolínu. Za zmienku stoja aj výsledky štúdie, podľa ktorej tí, ktorí si dopriali dve stonky zeleru týždenne, znížili riziko vzniku rakoviny pľúc až o neuveriteľných 60 percent.

Avšak stonkový zeler môže vďaka obsahu antioxidantov predstavovať prevenciu aj proti vzniku iných druhov rakoviny.

Má protizápalové vlastnosti

Za protizápalové vlastnosti sú zodpovedné najmä antioxidanty. Napríklad luteolín môže znížiť zápalové procesy v mozgu, a tak sa podieľať na prevencii neurodegeneratívnych ochorení, ako sú napríklad Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Prispieva k dobrej zrážanlivosti krvi, hojeniu rán i zdraviu kostí

Ak si doprajete jednu stonku zeleru, doplníte do tela približne 10 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Vitamín K je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravie kostí. Zároveň prispieva k hojeniu rán.

Je prevenciou metabolického syndrómu

Metabolický syndróm súvisí so sedavým spôsobom života, nezdravou stravou i stresom. Ak trpíte metabolickým syndrómom, je to predzvesť vážnejších zdravotných problémov v budúcnosti, a preto je dôležité, aby ste sa ho čo najskôr zbavili.

Metabolický syndróm máte vtedy, keď spĺňate aspoň 3 z 5 kritérií: abdominálna obezita, vysoká hladina triglyceridov v krvi, nízka hladina HDL cholesterolu, vysoký tlak a vysoká úroveň cukru v krvi.

Riešením je zdravý životný štýl a zdá sa, že aj konzumácia stonkového zeleru. Zastúpené antioxidanty hrajú dôležitú prevenciu pred jeho vznikom, pretože podporujú zdravie čriev, chránia pred oxidačným stresom a eliminujú chronický zápal.

Mirka