Ste unavení a chýba vám železo? Zoznámte sa s cédrovými orieškami

Oriešky zo sibírskej borovice patria medzi menej známe. Sú výnimočné nielen svojou chuťou, ale aj pozitívnymi účinkami.

Odborníci na výživu odporúčajú konzumovať hrsť rozličných orechov niekoľkokrát do týždňa. Najčastejšie siahneme po známych druhoch orechov, ako napríklad vlašských, lieskových, mandliach, kešu či lieskovcoch. Lenže do jedálneho lístka sa oplatí zaradiť aj cédrové oriešky. Získavajú sa zo šišiek cédrovej borovice. Väčšina z nich sa k nám dováža z Ruska a pochádza z oblastí sibírskej tajgy.

Odstraňujú únavu a podporujú koncentráciu

Ak si neviete poradiť s pretrvávajúcou únavou a máte ťažkosti so sústredením, doprajte si pravidelne cédrové oriešky. Sú v nich bohato zastúpené zdravé tuky, ale aj vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík a železo. Ak ste naozaj unavení, skombinujte cédrové oriešky so sušeným ovocím. Výborné sú napríklad datle.

Sú prevenciou anémie

Najčastejšie vzniká anémia v dôsledku nedostatku železa v ľudskom organizme. Pravidelnou konzumáciou orieškov z cédra možno vzniku anémie zabrániť.

Dodajú organizmu zdravé tuky

Cédrové oriešky, podobne ako ostatné druhy orechov, sú pomerne kalorické. V sto gramoch sa nachádza približne 670 kalórií. Preto ich treba konzumovať s mierou. Ich pozitívom je však vysoký obsah zdravých tukov a to najmä polynenasýtených mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcovocievnemu systému. Tieto tuky sa tiež podieľajú na udržaní pocitu sýtosti. Preto sa nebojte konzumovať ich v primeranom množstve aj vtedy, ak chudnete. Okrem toho sú zdrojom látok, ktoré stimulujú produkciu hormónov dávajúcich mozgu signál, že telo je nasýtené. Teda v konečnom dôsledku zjete menej.

Podporujú imunitu

Prospešné tuky, veľa kvalitných bielkovín, vitamíny E, K, skupiny B, horčík, železo, draslík a ďalšie látky sa podieľajú na posilnení imunitného systému. Na podpore obranyschopnosti má zásluhu aj zinok.

Tipy na použitie

  • použite ich do šalátov
  • ozdobte nimi koláče, mafiny a ďalšie dezerty
  • sú výborné aj pri príprave pesta (výborne chutia v bazalkovom peste)
  • môžete ich využiť aj ako náhradu mandlí v receptoch
  • nebojte sa pridať ich aj na cestoviny, do ryže či omáčok

Náš tip: Okrem cédrových orieškov je zdravým a chutným spestrením jedálneho lístka cédrový olej. Podobne ako cédrové oriešky ho zoženiete v špecializovaných obchodoch. Jeho výhodou je, že ho môžete použiť aj v domácej kozmetike na pleť a vlasy.

-w-