Stavebné kamene nášho organizmu

Aj keď sa minerály v našom organizme nachádzajú v minimálnom množstve, nemôžeme sa bez nich zaobísť. Sú totiž potrebné nielen pre správnu funkciu tela, ale aj pre dušu, pretože výrazne ovplyvňujú kladné pocity.

Keď sa asi pred 15 miliardami rokov zrodila naša Zem i obrovskej explózie a vulkány chrlili prúdy žeravej lávy, bola to aj hodina zrodu minerálnych látok. To, aké sú potrebné pre náš organizmus, dokazujú mnohé odborné štúdie.
 
Napríklad človek, ktorý intenzívne športuje a pritom sa, samozrejme, veľmi potí, stráca väčšie množstvo minerálov. Pri bežnej dennej činnosti vyprodukujú potné žľazy, ktorých máme na celom povrchu tela okolo dvoch miliónov, asi jeden liter potu za 24 hodín. Pri veľkej telesnej námahe sa však toto množstvo môže zvýšiť až 15-krát! Pot pozostáva najmä z vody (99 %), ktorá je odobratá z krvi, a z minerálnych látok (1 %), najmä soli. Zdá sa, že je to zanedbateľný objem minerálov, ale opak je pravdou: keď sa ich straty rýchlo nevyrovnajú, dôjde k vážnym poruchám krvného obehu a srdcovej činnosti. Našťastie, môžeme tomu pomerne ľahko predísť - stačí, ak vypijeme asi tri alebo štyri hodiny pred začiatkom cvičenia štvrť litra iontového nápoja. Predáva sa v lekárňach a špecializovaných obchodoch s prípravkami pre športovcov.
 
Pozor na zlé návyky!
 
Minerály sú dôležité pre pravidelnú činnosť srdca. Podieľajú sa na dedičnosti. Bez nich by sa nemohlo vytvoriť kostné tkanivo a chrup. Ovplyvňujú vodné hospodárstvo nášho organizmu, výrazne podporujú činnosť imunitného systému a sú základnou súčasťou červeného krvného farbiva, čiže hemoglobínu. Uplatňujú pri tvorbe telu vlastných enzýmov a bielkovinových látok, Chránia srdce pred nebezpečnými následkami stresu.
Ale nielen športovanie alebo zvýšená duševná námaha, aj niektoré životné situácie a predovšetkým zlé návyky môžu zvyšovať spotrebu minerálnych látok, ktorá potom môže byť u postihnutého oveľa vyššia, než sa uvádza všeobecne. Napríklad:
Stravovanie: Nevyhnutnosť udržiavať jedlo dlhší čas teplé často vedie k výrazným stratám horčíka, draslíka a vápnika.
 
Prísne vegetariánstvo: Ak sa zriekneme všetkých živočíšnych produktov, vrátane mlieka a
mliečnych výrobkov, ochudobníme tak telo o významný zdroj vápnika.
 
Alkohol: Pravidelné popíjanie alkoholických nápojov odvádza z organizmu vo zvýšenej miere draslík, vápnik a horčík. Rovnako fajčenie zvyšuje spotrebu vápnika.
 
Väčšinou mäsitá strava: Pretože zdrojom minerálnych látok je v prvom rade pestrá a vyvážená strava, bohatá na čerstvé ovocie, zeleninu a celozrnné produkty, môže ich zmiešaná konzumácia viesť k nedostatku minerálov.
 
Rôzne lieky: Preháňadlá odvádzajú z tela spolu so stolicou vápnik, draslík a horčík. Antibiotiká môžu pri dlhodobom užívaní vyvolať nedostatok vápnika a draslíka. Diuretiká napomáhajúce odvodňovaniu organizmu vyplavujú z nášho tela väčšie množstvo draslíka, vápnika, horčíka a tiež sodíka. Lieky na spanie nás môžu pripraviť o draslík. Antacída, to sú prípravky na zníženie kyslosti žalúdka, vedú k zníženiu hladiny vápnika a fosforu.
 
Čo z toho vyplýva? Ak musíte pravidelne užívať niektorý z vyššie uvedených liekov alebo práve podstupujete diétnu kúru, kedy je denný prísun kalórií obmedzený na 1000, mali by ste sa dohovoriť so svojím lekárom na spôsobe, ako priebežne vyrovnávať hladinu minerálnych látok v tele. Okrem pestrej stravy je riešením aj podávanie špeciálnych prípravkov s minerálmi.
 
Zdroje minerálnych látok
 
Chlór a sodík: Obidva minerály sa spájajú v chloride sodnom, ktorý poznáme ako obyčajnú kuchynskú soľ. Chlór je súčasťou žalúdočných kyselín a okrem toho tiež podporuje činnosť pečene. Sodík je zodpovedný za hospodárenie s vodou a ostatnými tekutinami v tele, zabezpečuje správne napätie tkanív, a tým vlastne aj mladistvý vzhľad kože. Pretože väčšina ľudí používa príliš veľa soli, prejavy nedostatku oboch látok sú skôr vzácnosťou a väčšinou súvisia s vážnejším ochorením, napríklad so silnými hnačkami alebo zvracaním.
 
Draslík: Podieľa sa na tvorbe bielkovín, je súčasťou tráviacich štiav v žalúdku a v črevách, znižuje krvný tlak a je prirodzeným protipólom sodíka pri regulovaní vodného hospodárstva. Zdrojom draslíka je najmä biela fazuľa, špenát, zemiaky, avokádo a šampiňóny.
 
Vápnik: 99 percent z približne 1500 g vápnika, ktorý sa nachádza v ľudskom tele, je využitých na tvorbu kostí a zubov. Zvyšok sa podieľa na zrážanlivosti krvi, posilňuje bunkové steny a navyše v prípade alergií tlmí prehnané reakcie imunitného systému. V tehotenstve je možné podávaním väčšieho množstva vápnika zmierniť nebezpečenstvo predčasného pôrodu. Aj pri zvýšení krvného tlaku, ktoré sa veľmi často objavuje u tehotných žien od dvadsiateho týždňa gravidity, môže podávanie vápnika pomôcť jeho zníženiu. Tento dôležitý minerál sa nachádza predovšetkým v mlieku, syroch a v kapuste.
 
Horčík: Znižuje zrážanlivosť krvi, chráni nás pred stresom a ovplyvňuje látkovú výmenu tým, že sa podieľa na činnosti vyše 300 enzýmov. Vedci dokázali, že jeho nedostatok môže viesť k astmatickým záchvatom a je aj jednou z príčin migrény a s ňou spojených závratí. Na druhej strane horčíkové injekcie rýchlo zmierňujú náhlu dušnosť. Horčík je obsiahnutý v sójových bôboch, nelúpanej ryži, ovsených vločkách a celozrnnej pšeničnej múke.
 
Fosfor: Hrá dôležitú úlohu pri premene energie na svalovú silu, je súčasťou dedičnej substancie v bunkových jadrách a povzbudzuje činnosť mozgu a nervov. Okolo 85 % fosforu, ktorý sa nachádza v našom tele (celkom ho máme asi 650 g), sa stará spolu s vápnikom o výstavbu kostného tkaniva a chrupu. Zdrojom tohto minerálu sú najmä tavené syry, sójové bôby, morský losos, teľacia a bravčová pečeň, biela fazuľa a šošovica.
 
Síra: Je dôležitou súčasťou aminokyselín, ktoré organizmus potrebuje na výrobu bielkovín, podporuje tvorbu väziva a hormónu inzulínu, ktorý v tele odbúrava cukor. Denná potreba síry zatiaľ nie je presne známa, ale je isté, že bez nej sa nezaobídeme. Vo väčšom množstve sa síra nachádza napríklad v syroch, rybách, pečeni, celozrnných výrobkoch, búrskych orieškoch, mladom hrášku a aj v pivných kvasniciach.
 
Minerály si priebežne môžeme doplňovať pitím minerálok.