Šťastie je zvyk. Ako byť šťastný aj bez kopy peňazí?

Žijeme v spoločnosti, v ktorej sa bez peňazí fungovať nedá. Problémom je to, že pre mnohých z nás sa stali peniaze modlou. Zabudli sme na to, že sme pominuteľní, a že skutočné šťastie nemá s peniazmi absolútne nič spoločné.

Čo je to šťastie? Ak by ste túto otázku položili ľuďom vo svojom okolí, zrejme by ste nedostali dve rovnaké odpovede. Ak sa nad šťastím zamyslíme hlbšie, zrejme prídeme na to, že to je stav nášho vnútra, na ktorom musíme neustále pracovať.

Skutočné šťastie sa dá dosiahnuť iba prácou na sebe samom. Aj preto mnohí hovoria, že šťastie je zvyk. Ak dokážeme žiť tu a teraz v súlade so svojím vnútorným ja, prijímať životné výzvy s pokojom, byť súcitní k druhým a tešiť sa z každej maličkosti, môžeme si povedať, že sme šťastní.

Dá sa byť šťastným bez peňazí?

Určite áno. Príkladom nám môžu byť mnohé domorodé kmene v rôznych kútoch sveta, ktorým k šťastnému životu stačí málo. Zaujímavá je však aj štúdia, ktorá sa zamerala na meranie úrovne šťastia účastníkov výskumu po hurikáne Katrina.

Vedci sa účastníčok spýtali, ako šťastne či nešťastne sa cítia v dňoch po prežití hurikánu. Až 89 percent z nich odpovedalo, že sú trochu šťastné alebo veľmi šťastné rok po katastrofe. Aj táto štúdia napovedá, že človek môže byť šťastný, aj keď nemá veľa.

Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré do vášho života prinesú viac šťastia a nepotrebujete na ne peniaze. Čo vám pomôže byť šťastnejším?


Zdroj foto: freepik.com

Viac športujte

Existuje množstvo štúdií, ktoré hovoria o tom, že tí ľudia, ktorí športujú, sú šťastnejší. Na to, aby ste športovali, nepotrebujete peniaze. Stačí si obuť tenisky a ísť behať alebo si doma zacvičiť zostavu cvikov s váhou vlastného tela.

Pri cvičení zabudnete na to, čo vás trápi. Navyše pri cvičení sa uvoľňujú hormóny šťastia a, naopak, klesá produkcia tých stresových.

Pestujte vďačnosť

Denník vďačnosti je ideálny spôsob, ako sa dopracovať k šťastiu. Denne máte k dispozícii množstvo darov, ktoré ani zďaleka nemajú všetci. Ďakovať môžete aj za to negatívne, pretože práve vďaka negatívnym skúsenostiam ste tým, kým ste. Jedinečnou bytosťou.


Zdroj: freepik.com

Vystavte sa slnečným lúčom

Určite ste počuli o tom, že veľká časť našej populácie trpí deficitom vitamínu D. Dôsledkom je nielen oslabená imunita, ale aj výskyt úzkostí a depresie. Nebojte sa slnka a doprajte si slnečné lúče. Samozrejme, s mierou. 30 minút strávených na slnečnom svetle vám zabezpečí dostatok vitamínu D.

Venujte sa ranným rituálom

Všetci šťastní ľudia sa po prebudení venujú ranným rituálom. To znamená, že vstanú skôr  a majú stanovené zvyky, ktoré ich pozitívne naladia do nového dňa. Prečo sa oplatí mať ranné rituály:

  •    To, ako strávite ráno, ovplyvní celý váš deň.
  •    Zvyšujú produktivitu.
  •    Získate kontrolu nad fúrou povinností každého dňa.
  •    Znížite množstvo stresu.
  •    Budete mať viac energie.
  •    Zvýšite si sebadôveru.

Ranné rituály môžu byť zložené z jednej či viacerých činností. Kľúčové je vykonávať rutiny každý deň. Môže ísť o studenú sprchu, ranné cvičenie, čítanie inšpiratívneho príbehu či meditáciu.

Šírte lásku a súcit

Vedzte, že lásku a súcit môžete šíriť hneď, ako otvoríte vchodové dvere svojho príbytku. Milý úsmev na suseda, danie prednosti v jazde automobilu idúcemu z cesty, z ktorej sa ťažko vychádza či nezapojenie sa do klebetenia o kolegovi vám pomôže cítiť sa šťastnejšie. Navyše svojou troškou prispejete k tomu, aby bol svet lepší.
Mirka