Starnutie versus kolagén: Boj s vekom

Starnutie je prirodzený proces, pri ktorom sa telo opotrebováva a prejavuje sa výskytom jemných línií a vrások. Jedným z dôležitých proteínov v tele je kolagén, ktorý zabezpečuje elasticitu, pružnosť a mladistvý vzhľad pokožky.

Existuje viacero typov kolagénu, pričom kolagén typu I, obsahujúci aminokolagén C a kyselinu hyaluronovú, hrá hlavnú úlohu v doplnkoch určených pre pokožku. Tento typ kolagénu redukuje príznaky starnutia a dodáva pokožke silu a pružnosť. V mladom veku si telo samo dokáže produkovať dostatočné množstvo kolagénu, ktorý vyživuje kĺby, zlepšuje pohyblivosť svalov a chráni kĺby a tkanivá pred starnutím. Nedostatok kolagénu môže mať negatívne následky na celkový stav kostí a pokožky. Klesajúci kolagén v tele vedie k oslabeniu svalov, strate pružnosti šliach a svalov a zníženiu mazania kĺbov.

Účinky kolagénu:

    • intenzívna hlboká hydratácia
    • zvýšenie elasticity pokožky
    • vyhladenie drobných vrások
    • spomalenie starnutia pokožky
    • zosvetlenie pigmentových škvŕn
    • účinná doplnková terapia pri liečbe celulitídy
    • vysoko účinný proti rozšíreným cievkam a striám
    • regeneruje nechty a vlasy
    • ochrana pred vznikom krvných zrazenín
    • zlepšuje hojenie pokožky pri poraneniach a popáleninách
    • obsahuje glycín, ktorá je dôležitá pre zdravý rast svalov

Je dôležité si uvedomiť, že starnutie a úbytok kolagénu sú prirodzené procesy, ktoré nemôžeme úplne zastaviť. Avšak vhodná starostlivosť o pokožku a telo môže pomôcť minimalizovať negatívne účinky starnutia a udržať ich v čo najlepšom stave. Preto je dôležité doplniť stratený kolagén prostredníctvom vhodných výživových doplnkov alebo prostredníctvom stravy bohatšej na potraviny obsahujúce kolagén, ako sú ryby, mäso, hydinové vývary, zelenina a ovocie. Pravidelné cvičenie a správna hydratácia tiež môžu pomôcť udržať pružnosť a zdravie kože a kĺbov.

Vráťte si pružnosť pokožky a pohyblivosť kĺbov

Kolagén je nevyhnutnou bielkovinou pre ľudské telo, pretože tvorí hlavnú zložku spojivových tkanív. Predstavuje až 30 % celkovej hmoty bielkovín v tele a až 70 % hmoty bielkovín v koži. Fibroblasty, teda bunky zodpovedné za tvorbu bielkovín tvoria kolagénové vlákna, ktoré sú zodpovedné za pružnosť a pevnosť pokožky. Nedostatok bielkovín v organizme vedie k starnutiu pokožky, jej ochabnutiu a vzniku vrások. Okrem toho môže spôsobiť aj zhoršenie stavu kostí, oslabenie svalov, šliach a kĺbov, a môže prispieť k vývoju artritídy a osteoporózy. Kolagén má tiež významnú úlohu pre kĺby a kolená, keďže je stavebnou zložkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Pre udržanie celkového zdravia, pohyblivosti, pevnosti a odolnosti kĺbových chrupaviek je dôležité pravidelné dopĺňanie kolagénu pomocou vhodných výživových doplnkov. Výživový doplnok Maxivita Exclusive Kolagén Forte + ponúka kombináciu aktívnych látok, ktoré spolu s kolagénom a vitamínom C nevyhnutne pomáhajú pri tvorbe kolagénu a tým aj pri štruktúre chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev. Maxivita Exclusive Kolagén Forte+ ďalej obsahuje aj extrakt z Boswellia serrata, ktorý vďaka obsiahnutým látkam pomáha udržať kĺby v dobrom stave. Viac na www.vitar.sk

Odhalenie vplyvu veku a fajčenia na tvorbu kolagénu

Tvorba kolagénu v tele je ovplyvnená rôznymi faktormi, pričom niektoré môžeme ovplyvniť sami, zatiaľ čo iné sú prirodzené a nezmeniteľné. S nárastom veku dochádza k prirodzenému poklesu produkcie kolagénu. Od 25. roka života sa obsah kolagénu v pokožke každý rok znižuje o približne 1,5 % a po dosiahnutí 40. roku sa už takmer nevytvára žiadny nový kolagén. Fajčenie má priamy negatívny vplyv na tvorbu kolagénu a to bez ohľadu na vek. Okrem toho, fajčenie má deštruktívny účinok na existujúci kolagén v organizme a spôsobuje degeneráciu pokožky, ako aj negatívne účinky na ďalšie vnútorné orgány a systémy.