Správnym dýchaním k zdravšiemu životu?

Dýchanie. Vnímame ho ako samozrejmosť. Niečo, čo sa jednoducho deje niekedy aj dvadsaťtisíc ráz každučký jeden deň. Keby sme si uvedomovali, že správne dýchanie ovplyvňuje naše fyzické i duševné zdravie, určite by sme prístup k tomuto „obyčajnému“ procesu, odohrávajúcom sa v ľudskom tele, zmenili.

Dýchaním sa dostáva do tela kyslík, ktorého úlohou je okysličovať ľudské bunky, a to naozaj všetky. Ak človek nedýcha správne, ovplyvňuje to jeho zdravie i výkonnosť. Dochádza k vzniku napätia, vyčerpanosti, bolesti, chorôb a porúch metabolizmu.

Ako dýchať správne

Prvým krokom k správnemu dýchaniu je vykonávanie jednoduchého cvičenia. Môžete sa mu venovať v sede, alebo ľahu hoci aj ráno po prebudení. Zatvorte oči a sústreďte sa len na to, ako dýchate. Jedna ruka spočíva na bránici, druhá na bruchu. Potom sa zhlboka nadýchnite, aby sa vzduch dostal od oblasti nosa až do dolnej časti brucha. Nechajte brucho maximálne sa nafúknuť. Vydýchnite ústami, potom sledujte oblasť bruška, ktorá sa postupne uvoľňuje. Môžete si prestavovať, že s nádychom prichádza do vášho tela pokoj a pozitívna energia, s výdychom sa zbavujete smútku, nervozity a napätia. Tomuto cvičeniu sa venujte niekoľko minút denne.

Dýchať zhlboka sa oplatí

Hlboké dýchanie zabezpečí bunkám dostatočný prísun kyslíka. Týmto spôsobom možno stabilizovať napríklad vysoký krvný tlak, alebo redukovať psychické problémy. Akú sú ďalšie prínosy hlbokého dýchania?

Prostredníctvom hlbokého dýchania sa človek dostáva do stavu akejsi relaxácie a napríklad sa aj lepšie sústredí. Dochádza k upokojeniu a zníženiu stresu, preto je vhodné venovať sa dychovým cvičeniam čo najčastejšie aspoň 10 až 20 minút denne.

Mnoho ľudí hľadá riešenie pre úzkostné poruchy, spomalený metabolizmus, nedostatočne fungujúci lymfatický systém, alebo astmu. Pritom prvým krokom ku zlepšeniu zdravotného stavu môže byť hlboké dýchanie. Napríklad ak sa naučia astmatici dýchať zhlboka, dôjde k posilneniu pľúc. Aj výskyt a intenzitu psychických porúch je možné eliminovať správnym dýchaním, pretože aj pri hlbokom dýchaní dochádza k uvoľňovaniu hormónov šťastia.

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, 89studio