Správne šišky majú stužky
Správne vypražené šišky (niekde pampúšiky) majú byť ľahké a po celom obvode v strede by mali mať svetlejší prúžok, na ktorý bývali domáce panie odjakživa právom pyšné. Prúžky sú vlastne tie vychýrené stužky. Tuku na vyprážanie má byť toľko, aby sa v ňom "prevaľovali" alebo plávali. Nech je ho skôr viac ako menej.
Stužkové fašiangové
Potrebujeme:
100 g masla
100 g práškového cukru
6 žĺtkov
3 lyžice rumu
vanilkový cukor
kg hrubej múky
štipka soli
40 g droždia
asi 7 dl mlieka
slivkový, prípadne marhuľový alebo iný lekvár.
Postup:
Maslo vymiešame do hladka, pridáme cukor, žĺtky, balíček vanilkového cukru, soľ, rum a spolu dobre vymiešame. Pridáme vykysnutý kvások, múku, rozriedime teplým mliekom, osolíme, vareškou vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť na teplom mieste. Potom ho na teplej doske rozvaľkáme a tvorítkom vykrajujeme kolieska. Na jedny kladieme kôpky lekváru. Prikrývame ich ďalšími kolieskami, ktoré dobre pritlačíme a ešte starostlivo obkrojíme tvorítkom, aby šišky boli úhľadné. Necháme ešte vykysnúť a vkladáme do horúcej masti (oleja) vrchnou stranou dolu. Ešte do studeného rozpusteného tuku dáme lyžicu rumu alebo zopár koliesok mrkvy, aby sa pri pražení neprepálil.