Spoznajte tajomstvá drahých kameňov...

Prstene, náramky, prívesky, náhrdelníky. Šperky či štýlové módne doplnky nechýbajú v šperkovnici žiadnej z nás. Nosíme ich veľmi rady a nikdy nepohrdneme žiadnym ďalším kúskom. Lenže niektoré drahé kamene nie sú len ozdobami! Je známe, že mnohé z nich dodávajú energiu, pomáhajú zvládať emócie, ba dokonca pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav. Tu sú zaujímavosti o niektorých z nich.

Mimoriadne mocný ametyst
Fialková až levanduľová farba tohto drahého kameňa je pre mnohých veľmi príťažlivá a dobre kombinovateľná. Odkiaľ názov tohto drahého kameňa pochádza? Je odvodený zo starogréckeho slova „amethustos“, čo je možné preložiť ako neopitý. Podľa legendy najvyšší boh Zeus vylial na biely kremeň kalich s vínom, a tak vznikol ametyst. Preto sa ametyst odporúča používať pri problémoch s nadmerným pitím alkoholu.
Tento priehľadný kameň disponuje ochrannou silou. A vraj pomáha i lepšie sa sústrediť. Má blahodarne účinky na myseľ, ktorú dokáže upokojiť a povzbudiť. Zlepšuje motiváciu a pamäť. Priaznivo pôsobí na schopnosť rozhodovania sa. Odstraňuje hnev, obavy, zlosť, strach i bolesti hlavy. Urýchľuje hojenie rán, pomáha odstraňovať opuchy a modriny.

Energický rubín
Podnecuje túžbu žiť. Pri problémoch vo vzťahu dokáže znova rozdúchať plamene lásky. Hovorí sa o ňom ako o „ohni srdca“. Dodáva odvahu, odstraňuje z cesty všetko negatívne. Patrí k veľmi drahým kameňom, to pripomínať netreba. Už odpradávna bol symbolom vznešenosti a majestátnosti a súčasťou kráľovských pokladov. Rubín poskytoval svojim nositeľom slobodu a nebojácnosť orla, múdrosť zeme a silu leva. Vraj, ak žena nosí rubín na rukách zaručí jej plodnosť. Pomáha pri odvádzaní jedovatých látok z organizmu. Je nápomocný pri znižovaní horúčky, krvného tlaku a riešení nespavosti.

Kameňom múdrosti je zafír
Najčastejšie sa stretávame s modrým zafírom, ale vyskytuje sa aj čierny, zelený, fialový, žltý. Zafír je považovaný za symbol úprimnosti, pravdy, vernosti a múdrosti. Pri pocite hnevu upokojuje. Pri nedostatočnom sústredení zabezpečí lepšiu koncentráciu. Pomáha zmierniť astmu, závraty, nevoľnosť.

Utišuje bolesť. Blahodarne pôsobí na oči.
Zo zafíru sa dajú vyhotoviť aj elixíry. Jeden z nich sa pripravuje nasledovne: cez noc sa nechá tento drahokam vylúhovať vo vode. Po vypití pomôže detoxikovať organizmus, prečistí obličky a žlčník. Takisto zabraňuje vypadávaniu vlasov a podieľa sa na spevnení nechtov. Najväčší zafír sa nazýva „HVIEZDA INDIE“. V súčasnej dobe je veľmi populárnym drahokamom osadzovaným do zásnubných prsteňov. Snáď najslávnejší zafírový zásnubný prsteň vlastnila princezná z Walesu Diana. Dnes patrí vojvodkyni z Cambridge Kate Middleton.

Kameň symbolizujúci odvahu. Je ním akvamarín.

Potláča stres, upokojuje myseľ, zlepšuje sebavyjadrenie. Filtruje informácie prúdiace do hlavy, bystrí intelekt. Zmierňuje agresivitu, povzbudzuje k odvahe. Ak máte problém s vyjadrovaním, tak práve akvamarín pozitívne vplýva na komunikáciu. Pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, sennej nádche, či pľúcnych chorobách. Pôsobí proti krátkozrakosti i ďalekozrakosti.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, (Idea go)